Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre diferența față de salariile din orașele mari: „Trăim într-o lume globalizată, în care banii merg acolo unde locuiesc mulți oameni”

Atât mediul privat, cât și sectorul public din Sfântu Gheorghe pot oferi locuri de muncă „destul de bine plătite”, afirmă primarul municipiului, Antal Árpád, potrivit căruia numai în acest an Primăria a organizat zeci de concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul instituției.

Într-un interviu la We Radio, răspunzând întrebărilor venite din partea ascultătorilor, edilul a explicat de ce nivelul de salarizare din Sfântu Gheorghe nu poate fi comparat cu cel din orașele mari, cum ar fi Brașovul, respectiv ce soluții există pentru atragerea investitorilor și crearea de locuri noi de muncă, astfel încât „tinerii să nu mai fie nevoiți să emigreze în orașele în care există fabrici”.

Edilul este de părere că apropierea de Brașov este, de fapt, o oportunitate pentru locuitorii din Sfântu Gheorghe, care au la dispoziție o plajă mai largă din care pot alege atunci când vine vorba despre domeniile în care se pot angaja.

„Eu cred că e foarte important să fim realiști, să vedem care sunt atribuțiile Primăriei, ce poate să ofere, iar din acest punct de vedere, cred că suntem cu siguranță printre primele 3 locuri în țară în ceea ce privește acordarea de facilități pentru investitori, cu Parcul Industrial, cu ajutoare de minimis și așa mai departe. De ce nu sunt salariile ca în Brașov?  – cred că am mai răspuns la această întrebare. Trăim într-o lume globalizată, în care banii merg acolo unde locuiesc mulți oameni. Atâta timp cât Sfântu Gheorghe este un oraș mai mic decât Brașovul, în Brașov vor fi salariile mai mari, la fel cum în București vor fi salarii mai mari decât în Brașov, iar în Paris salarii mai mari decât în București. Nu putem să comparăm merele cu perele. Pentru noi, cei din Sfântu Gheorghe, apropierea de Brașov nu o văd doar ca pe un pericol, o văd și ca pe o oportunitate. Dacă, de exemplu, cineva termină aeronautica, în Sfântu Gheorghe e foarte greu să găsească loc de muncă, pentru că nu există industrie în zona asta, dar poate să-și găsească loc de muncă în Brașov, dar asta nu înseamnă că nu poate trăi în continuare în Sfântu Gheorghe. Cineva întreba când construim blocuri, pentru că sunt mulți din Brașov care ar dori să se mute la Sfântu Gheorghe. Deci, până la urmă, să trăiești în Sfântu Gheorghe și să lucrezi în Brașov, în cazul în care ai un job care e mai specific și mult mai bine plătit, înseamnă că poți rămâne într-un oraș liniștit, poți să obții serviciile oferite de acest oraș, și așa mai departe”, a declarat primarul în interviul acordat la We Radio.

„Prefer să avem foarte multe firme mici și mijlocii, în locul fabricilor cu mii de angajați”

Antal Árpád a explicat în mai multe ocazii, ca reacție la vocile care susțin de câțiva ani că autoritățile locale împiedică firmele din județ să acorde salarii mai mari, faptul că este în interesul Primăriei ca salariile locuitorilor să fie la un nivel cât mai ridicat, cota din impozitul pe venit fiind principala sursă de venit a autorităților locale.

Cu toate acestea, edilul a afirmat că preferă afacerile mici și mijlocii, în detrimentul fabricilor mari care dacă s-ar desființa ar lăsa mii de angajați șomeri. Primarul a declarat în mai multe ocazii că nu este un mare susţinător al multinaţionalelor, în ciuda opiniilor din partea unor locuitori ai orașului care sunt de părere că acestea ar crește nivelul de salarizare în municipiu.

„Locuri de muncă sunt, și vorbesc de curtea mea, a Primăriei. Și la Primărie, anul acesta cred că am lansat cel puțin 30 de concursuri (pentru ocuparea posturilor – n.r.). Și apropo, pentru că sunt unii oameni care întreabă de ce nu se urmăresc investițiile: în zona de urmărire a investițiilor cred că avem 10 locuri vacante în Primărie și așteptăm oameni care vor să muncească. Așteptăm tineri, ingineri, subingineri, care doresc să vină să lucreze în Primărie și să contribuie la bunăstarea noastră, a tuturor celor din oraș. Deci sunt locuri de muncă destul de bine plătite inclusiv la Primărie, nu la nivel de străinătate, cu siguranță, dar sunt. Sunt locuri de muncă și în sfera privată, deci nu se poate spune că nu sunt locuri de muncă. Pe de altă parte, când cineva mă întreabă de ce nu face Primăria locuri de muncă, eu întreb: de ce nu faceți dvs. locuri de muncă? Înainte să fiu primar, și eu am făcut o mică afacere și aveam, la un moment dat, 20 de angajați. Nu trebuie să ne gândim întotdeauna să facem niște afaceri foarte mari, cu 1000 de angajați, pentru că orice fabrică cu 1000 de angajați este și un risc pentru orașul respectiv, pentru că dacă firma respectivă pleacă, de azi pe mâine ajung pe stradă 1000 de oameni. Eu prefer să fie foarte multe firme mici și mijlocii cu între 5 și 50 de angajați”, a mai spus primarul.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio