Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre consumul de droguri în rândul tinerilor: „Autoritățile centrale au scăpat de sub control acest fenomen”

Fenomenul consumului de stupefiante este unul alarmant, iar autoritățile române au scăpat situația de sub control, afirmă primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este de părere că „este nevoie de intervenții mult mai ferme” pentru combaterea acestui fenomen.

Joi, într-o conferință de presă, edilul a salutat intenția preşedintelui Klaus Iohannis de a  introduce pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) subiectul consumului drogurilor în rândul tinerilor, precizând că aceasta este „o chestiune de siguranță națională”.

Afirmațiile vin în contextul în care, în ultimele săptămâni, autoritățile centrale au venit cu diferite propuneri și soluții pentru descurajarea consumului de droguri, aceasta fiind principala temă de discuție de la accidentul mortal produs pe 29 august, în localitatea 2 Mai (județul Constanța), de un șofer drogat în vârstă de 19 ani, în urma căruia doi tineri și-au pierdut viața.

„Cred că toți cei care avem copii suntem preocupați de fenomenul drogurilor și cred că simțim cu toții că autoritățile centrale au scăpat de sub control acest fenomen. În momentul în care în fiecare zi citești în presă că cineva a produs un accident, drogat fiind, pe mine mă șochează aceste lucruri, vă spun sincer, pentru că în mediul în care eu trăiesc, nu mă întâlnesc cu acest fenomen și, mulțumesc lui Dumnezeu, încă nu mă întâlnesc nici prin copiii mei. Fenomenul este alarmant, este existent, iar autoritățile au niște obligații. Vă spun sincer că am salutat intenția președintelui Klaus Iohannis de a duce la nivelul CSAT această problemă și acest subiect, pentru că este o chestiune de siguranță națională. Aici vorbim despre dealeri de droguri, despre foarte multe persoane expuse, vorbim de persoane care devin dependente, iar după aceea, statul are niște cheltuieli, niște probleme, societatea devine problematică, și până la urmă tot statul și societatea vor trebui să le rezolve. Eu cred că aici este nevoie de niște intervenții mult mai ferme”, a spus primarul Antal Árpád.

„Profesorii petrec cu copiii mai mult timp decât părinții”

Problema consumului de droguri, inclusiv în școli, este un fenomen care ia o amploare tot mai mare în ultima perioadă. Recent, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că se ia în calcul varianta ca elevii să fie testați antidrog în unitățile de învățământ pe care le frecventează, „dacă au comportament specific consumului de droguri”. Ulterior, această idee a fost vehiculată în spațiul public și de alte autorități ale statului. Pe de altă parte, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat în urmă cu o săptămână că autoritățile „nu au niciun plan” să facă teste antidrog în școli.

Primarul Antal Árpád este de părere că profesorii trebuie să le semnaleze părinților orice schimbare de comportament în rândul elevilor, având în vedere că, de cele mai multe ori, cadrele didactice ajung să petreacă mai mult timp cu copiii decât părinții.

„În ceea ce privește testarea în școli, am înțeles că nu se pune problema unor testări obligatorii, dar este foarte bine ca profesorii să le semnaleze părinților în cazul în care observă comportamente ciudate în rândul elevilor. Trăim într-o societate în care profesorii petrec mai mult timp cu copiii, de multe ori, decât petrec părinții cu copiii. Asta e situația, toată lumea muncește. În medie, la nivel național, 3-4 ore dacă stau părinții cu copiii, e foarte puțin. Deci eu cred că e un lucru bun că în aceste situații profesorii semnalizează la părinți, iar dacă părinții spun că nu, atunci este deja o altă problemă”, a mai spus primarul.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a declarat că tema consumului de droguri în şcoli este una care ţine de siguranţa naţională, însă nu vor fi luate măsuri de testare în masă a elevilor, ci vor exista modificări legislative astfel încât, la cererea părinţilor, testarea copiilor să fie posibilă  pe cheltuiala statului. O altă măsură luată în calcul este pierderea dreptului de a obține permisul de conducere în cazul tinerilor cu vârste între 16 şi 18 ani, depistaţi pozitiv la consumul de droguri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio