Ştiri locale

Primăriile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc așteaptă nominalizări pentru titlurile Pro Urbe

Primăriile municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc aşteaptă nominalizări pentru titlurile „Pro Urbe”, instituite pentru recompensarea morală a persoanelor care au contribuit, de-a lungul vieții, la creşterea bunăstării comunităţilor locale sau a prestigiului acestor localităţi.

La Sfântu Gheorghe, premiul a fost instituit în 1997 și, potrivit regulamentului, pot fi distinşi cu titlul „Pro Urbe” cetăţenii născuţi sau domiciliaţi în municipiu, care au împlinit vârsta de 70 de ani şi care au contribuit, prin activitățile și realizările lor, la promovarea imaginii municipiului la nivel județean, național sau internațional, „fără bani sau aplauze”.  Nominalizările pot fi transmise până în data de 16 martie, ora 16:00, la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, camera nr. 28,  sau prin e-mail la adresa zoltan.vnagy@sepsi.ro, până în data de 15 martie, ora 23:59. Diploma şi medalia „Pro Urbe” se decernează anual de Zilele Sfântu Gheorghe, fiind cea mai mare distincţie acordată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

Publicitate

La Târgu Secuiesc, premiul „Pro Urbe” este a doua cea mai înaltă distincţie acordată de autoritățile locale din orașul breslelor, pentru recompensarea morală a persoanelor care „au contribuit la „ridicarea prestigiului municipiului” și „ale căror fapte sunt proeminente”.

„Premiul Pro Urbe este a doua cea mai importantă distincție pe care Consiliul Local din Târgu Secuiesc o poate decerna unei persoane care o merită. Poate primi acest premiu oricare persoană din Târgu Secuiesc sau care trăiește în Târgu Secuiesc, a împlinit vârsta de 70 de ani, a cărei activitate a contribuit la mărirea renumelui orașului și ale cărei fapte sunt proeminente. Premiul Pro Urbe poate fi acordat doar unei persoane care este în viață”, se arată pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc.

La fel ca în cazul municipiului Sfântu Gheorghe, nominalizările pot fi făcute până în data de 16 martie, ora 15:00, dosarul putând fi depus la Registratura Primăriei Târgu Secuiesc sau trimis pe adresa de e-mail: presskezdi@gmail.com.

Pe lângă nominalizarea la titlul Pro Urbe, dosarul trebuie să conțină o motivare a propunerii, o recomandare cu semnătura altor trei persoane, precum și toate documentele pe care persoana care face propunerea le consideră necesare în vederea susținerii nominalizării.

„După ce propunerea a fost înregistrată, toate aceste documente ajung la Biroul de Comunicare, care le verifică, apoi transmite propunerile Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local. (…) Premiul Pro Urbe va fi înmânat desemnatului de către primarul orașului Târgu Secuiesc”, mai transmit reprezentanții Primăriei.

Decernarea premiului Pro Urbe va avea loc în luna iunie, cu ocazia Zilelor municipiului Târgu Secuiesc, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local.

Primăria Târgu Secuiesc a reluat acordarea premiilor Pro Urbe în anul 2018, după o pauză de două decenii, printre laureații edițiilor anterioare numărându-se medicul primar neurolog Biró Gábor (laureat în 2021); dr. Szőcs Géza, pedagog, istoric local și organizator cultural; istoricul Incze László; prof. Vikol Kálmánné (născută Poller Erzsébet), antrenorul de atletism Attila Kalith; medicul primar dr. Vitális Sándor; fostul director al Liceului Teoretic Nagy Mózes, prof. Deme László; și sculptorul Vetró András.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio