Ştiri locale

Primăria Valea Mare demarează lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor

Primăria comunei Valea Mare anunță că de la 1 aprilie vor fi demarate lucrările de înregistrare sistematică gratuită a mai multor terenuri. Într-o postare pe Facebook, primarul Bogdan Ștefan Marin a transmis că măsurătorile vor fi făcute între Vârful Agăului și limita cu satul Sărămaș, comuna Barcani, „o zonă care nu este doar o parte a patrimoniului comunei, ci și o zonă cu un potențial turistic deosebit, cu peisaje spectaculoase, terenuri valoroase și un farmec natural aparte”.

„Începem pe 1 aprilie – și nu, nu e păcăleală. Este un pas esențial pentru intabularea gratuită a proprietăților dumneavoastră. Ce trebuie să faceți? Să stabiliți hotarele terenurilor și să le marcați cu țăruși la capătul locului. Să fiți prezenți la măsurători, pentru a ne asigura că totul este corect și clar. Vom reveni cu informații suplimentare pe măsură ce lucrările avansează. Mulțumesc SC TOPO-DALPI SRL, OCPI Covasna, Consiliului Local și echipei Primăriei Valea Mare pentru sprijinul acordat în acest proiect important. Împreună, facem pași concreți pentru siguranța drepturilor de proprietate, dezvoltarea comunei și valorificarea acestei zone frumoase”, a transmis primarul comunei, Bogdan Ștefan Marin.

Primăria Valea Mare a subliniat în mai multe ocazii că intabularea terenurilor este o prioritate, având în vedere că pentru orice proiect pentru care se solicită finanțare este nevoie de Cartea Funciară.

Amintim că  în primăvara anului 2022, Primăria a încheiat un contract cu OCPI Covasna pentru finanțarea prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică a tuturor terenurilor agricole din cele 5 sectoare aflate în extravilanul comunei, respectiv Chișmezeu, Andraș, Moara lui Conț, Ganioc și Peste Vale.

În prezent, conform informațiilor publicate pe site-ul ANCPI, la nivelul județului Covasna sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică gratuită a terenurilor în Bățani, Boroșneu Mare, Brețcu, Cernat, Comandău, Hăghig, Moacșa, Ojdula, Ozun, Sânzieni și Turia.

Conform unui comunicat dat publicității la începutul lunii martie, ANCPI derulează lucrări de cadastru și carte funciară în 1.703 UAT-uri, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale instituției, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, din fonduri europene nerambursabile și din bugetele primăriilor. Cărțile funciare sunt eliberate gratuit pentru cetățeni.

Aceeași sursă precizează că ANCPI a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități în 303 UAT-uri și în 29.607 sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 6,6 milioane de hectare. Dintre acestea, 176 comune au beneficiat de finanțare europeană, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027. Numai în luna februarie au fost înregistrate, cu fonduri europene, 27.484 de imobile.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio