Ştiri locale

Primăria Vâlcele amendată din nou de Garda de Mediu Covasna. Peste 15 mc de deşeuri aruncate pe raza localităţii

Primăria comunei Vâlcele a fost amendată din nou de comisarii Gărzii de Mediu Covasna, pentru gestionarea defectuoasă a deşeurilor, în urma unei sesizări primite în cursul săptămânii trecute.

Peste 15 metri cubi de deşeuri amestecate, constând în carton, plastic şi deşeuri menajere, au fost descoperiţi în mai multe locaţii de pe raza comunei, astfel că Primăria a fost sancţionată cu suma de 15.000 de lei, fiind obligată, în acelaşi timp, să igienizeze zona.

Publicitate

„Erau mai multe zone cu deşeuri, cam 4-5, am primit o reclamaţie de la un cetăţean săptămâna trecută. Anul trecut i-am amendat de două ori, au mai fost probleme în zonele respective. Se aruncă deşeuri şi pe marginea drumului, şi în pârâul din Araci, se face curăţenie şi, după cum se vede, iar apar deşeuri, de mai multe ori într-un an, din păcate. Într-o zonă erau circa 4 metri cubi, în alta 6 metri cubi, au mai fost pe marginea drumului încă 3 metri cubi. Am găsit deşeuri şi într-o proprietate privată, în altă locaţie au mai descoperit încă doi metri cubi, deci în total erau între 15 şi 20 metri cubi de deşeuri, din câte au estimat colegii. Sesizarea a fost şi pentru drumurile naţionale şi judeţene dar deja acolo au făcut curăţenie, au strâns în jur de 5 metri cubi”, ne-a spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

Potrivit acestuia, controalele vor continua şi în perioada următoare, şi deşi de această dată nu a fost aplicată amenda maximă, sancţiunile pot ajunge chiar şi până la 100.000 de lei.

„Vom mai merge în control în zonă, acum am aplicat o amendă de 15.000 de lei, dar se poate merge până la maximum 100.000 de lei. Acolo lumea aruncă frecvent deşeuri, mă gândesc că de vină sunt romii, sau poate vin şi din judeţul Braşov şi aruncă, sunt cantităţi destul de mari. Primăria ar trebui să ştie ce are de făcut, e şi Poliţia care poate să îi prindă, dar cred că sunt un pic depăşiţi de situaţie. Din păcate, în zonele cu romi sunt probleme peste tot, nu numai la noi în judeţ. Nu ştiu ce s-ar putea face acolo, am şi confiscat o maşină anul trecut în zona respectivă unde au fost acum abandonate deşeuri, dar văd că lumea nu se învaţă minte, din păcate. Ştiu că ei au şi un container în zona Vâlcele, unde romii pot să arunce deşeurile şi plăteşte Primăria, dar nu ştiu de unde sunt aşa mari cantităţi, nu pot să îmi dau seama”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu Covasna.

Anul trecut, comisarii de Mediu au sancţionat Primăria Vâlcele de 3 ori a câte 15.000 de lei, în lunile aprilie, septembrie şi decembrie, pentru gestionarea defectuoasă a deşeurilor de pe raza localităţii, iar în luna mai, o autoutilitară cu ajutorul căreia erau descărcate deşeuri din construcţii şi biodegradabile pe raza localităţii Araci a fost confiscată de Garda de Mediu iar proprietarul sancţionat cu 30.000 de lei, amenda maximă aplicată în astfel de cazuri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio