Ştiri locale

Primăria Târgu Secuiesc începe o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului de Bugetare Participativă

De la 1 noiembrie, Primăria Târgu Secuiesc va deschide o nouă sesiune a de finanţare a proiectelor comunitare prin platforma Bugetare Participativă, lansată în 2020 cu scopul de a încuraja implicarea activă a cetăţenilor în viaţa municipiului.

Timp de o lună, locuitorii oraşului vor putea depune proiecte care vizează dezvoltarea sau modernizarea localităţii, urmând ca acestea să fie supuse votului publicului în luna decembrie.  Inițiativele declarate câştigătoare vor primi o finanţare de cel mult 50.000 de lei din partea autorităților locale, pentru a putea fi implementate.

Publicitate

„Primăria municipiului Târgu Secuiesc caută noi câștigători în cadrul concursului de bugetare participativă (…) Consiliul Local adoptă în fiecare an un buget pentru investiții, care poate fi solicitat de către persoane fizice sau asociații. În plus, bugetarea participativă poate include inițiative care vin din partea locuitorilor și care nu fac parte din planul de investiții al Consiliului local. Bugetarea participativă este, de asemenea, o oportunitate pentru orice locuitor cu vârsta de peste 18 ani, de a pune pe masa biroului propuneri în calitate de inițiator, în mod subiectiv, dar în interes public. Inițiatorul nu trebuie doar să propună, ci și să prezinte o propunere cu un buget și un plan vizual, precizând clar unde și cum dorește să o implementeze, ce va realiza propunerea și ce impact pozitiv va avea asupra vieții orașului. Apoi, cererea va fi supusă unui proces de examinare pentru a se stabili dacă este fezabilă din punct de vedere juridic și tehnic”, se arată pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc.

La fel ca în ediția precedentă, pentru această sesiune a fost alocată suma de 100.000 de lei, bani care provin din bugetul local, iar reprezentanții Primăriei precizează că suma poate fi suplimentată prin subvenții și sponsorizări care pot fi trimise către instituție prin contracte de sponsorizare.

Investiţiile trebuie să vizeze aleile, trotuarele şi zonele pietonale; mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei; spaţiile verzi şi locurile de joacă; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructura educaţională şi culturală şi digitalizarea.

Conform regulamentului, în fiecare categorie înscrisă pe platforma online a programului poate fi depusă o singură propunere/persoană. Inițiativele care vor trece de evaluarea inițială, vor ajunge pe platforma online kezdi.ro, unde locuitorii le vor putea vota.

„Contează doar voturile date de locuitori și ajung în buget doar proiectele care au primit cele mai multe voturi. Va avea loc o comunicare permanentă cu autorul proiectului (proiectelor) până la implementare”, se mai arată pe site-ul instituției.

Proiectele pot fi depuse în perioada 1-30 noiembrie, urmând să fie analizate până pe 15 decembrie, și ulterior supuse votului publicului în perioada 15 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023. Proiectele declarate câștigătoare vor putea fi implementate după data de 16 ianuarie.

Amintim că săptămâna trecută, o pistă pentru educația rutieră, cu ajutorul căreia preșcolarii vor învăța, prin joacă, regulile de circulație, a fost inaugurată în curtea Grădiniței cu Program Prelungit „Csipkerózsika” din Târgu Secuiesc, inițiativa numărându-se printre proiectele înscrise și declarate câștigătoare în cadrul programului de Bugetare Participativă. Autoritățile locale au precizat că au finanțat proiectul cu suma de 50.000 de lei, la care s-au adăugat sponsorizări din partea unor organizații și firme locale.

La Sfântu Gheorghe, programul de bugetare participativă funcționează deja de 4 ani, fiind lansat de Primărie şi Grupul PONT cu scopul de a implica tinerii în viaţa comunităţii locale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio