Ştiri locale

Primăria Târgu Secuiesc anunță o nouă sesiune de Bugetare Participativă

La mijlocul lunii noiembrie, Primăria Târgu Secuiesc va deschide o nouă sesiune de finanţare a proiectelor comunitare prin platforma Bugetare Participativă, lansată în 2020 cu scopul de a încuraja implicarea activă a cetăţenilor în viaţa municipiului.

Timp de o lună, în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie, locuitorii oraşului vor putea depune proiecte care vizează dezvoltarea sau modernizarea localităţii, urmând ca acestea să fie supuse votului publicului în perioada 23 decembrie 2023 – 10 ianuarie 2024. Inițiativele declarate câştigătoare vor primi o finanţare de cel mult 50.000 de lei din partea autorităților locale, pentru a putea fi implementate.

Publicitate

„Bugetarea participativă își propune implicarea cetățenilor Municipiului Târgu Secuiesc într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetățeni a unui rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității din care fac parte. Cetățenii sunt încurajați, astfel, să se implice în procesul de luare a deciziilor privind investițiile de interes local, bugetarea participativă devenind un instrument important în administrația publică locală, imprimând transparență procesului decizional”, se arată pe site-ul dedicat programului.

Investiţiile trebuie să vizeze aleile, trotuarele şi zonele pietonale; mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei; spaţiile verzi şi locurile de joacă; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructura educaţională şi culturală şi Smart City/digitalizare.

Conform regulamentului, în fiecare categorie înscrisă pe platforma online a programului poate fi depusă o singură propunere/persoană. Inițiativele care vor trece de evaluarea inițială, vor ajunge pe platforma online kezdi.ro, unde locuitorii le vor putea vota. Proiectele declarate câștigătoare vor putea fi implementate după data de 12 ianuarie 2024.

Amintim că în luna septembrie, autoritățile locale din Târgu Secuiesc au finalizat amenajarea unui spațiu comunitar unic, pe strada Gheorghe Doja din municipiu, proiectul fiind unul dintre cele 3 declarate câștigătoare la începutul acestui an, în cadrul ediției anterioare a programului de bugetare participativă.

Inițiativa, lansată de Asociația Tinerilor din Târgu Secuiesc, s-a clasat pe locul 2, obținând un total de 171 de voturi. Scopul investiției a fost îmbunătățirea circulației pietonale și extinderea zonei verzi, prin adăugarea de specii de plante locale. Potrivit inițiatorilor, noul spațiu comunitar va deveni „o oază de liniște printre blocuri”, un punct de întâlnire unde locuitorii vor putea să se odihnească, să se relaxeze și să socializeze.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio