Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să se implice în combaterea consumului de droguri, alcool şi tutun în rândul elevilor

Primăria Sfântu Gheorghe caută soluții pentru a stopa fenomenul consumului de alcool, tutun și droguri în rândul minorilor. Primarul Antal Árpád a declarat că instituția pe care o conduce intenționează, într-o primă etapă, să lanseze dezbateri la care să fie prezenți membri ai comunității din Sfântu Gheorghe, printre care și cadre didactice și părinți. Autoritățile locale încearcă, astfel, să afle care este amploarea acestui fenomen la nivelul municipiului.

„S-au întâmplat 3 sau 4 lucruri în ultimele două luni. Nu aș dori să cad și eu în capcana tipic heirupistă a autorităților din România, tocmai de aceea, nu vin să anunț niște măsuri foarte drastice, ci încerc să lansez un proces de a găsi soluții împreună cu alții, pentru diferite probleme. Vă spun sincer, pe mine m-a șocat declarația din august a ministrului de Interne, care a spus că bătălia cu drogurile la categoria adulți în momentul ăsta este pierdută, prioritar este să salvăm tânăra generație. După aceea, și doamna ministru al Justiției, doamna Gorghiu a spus că sunt milioane de consumatori de droguri în țară și nu putem să îi băgăm la pușcărie pe toți. În momentul în care statul român recunoaște de la un nivel atât de înalt, pe de o parte că sunt milioane de consumatori, iar pe de altă parte că bătălia cu drogurile la categoria adulți în momentul ăsta este pierdută, eu cred că orice lider de comunitate responsabil începe să gândească. A intervenit și această acțiune a DIICOT de săptămâna trecută, în județul Covasna și în municipiul Sfântu Gheorghe, prin  care a fost identificată o plantație de canabis, cu plante de 3 metri, deci e clar că nu alaltăieri au fost plantate. Nu mă pricep eu la plantații și la agricultură, la canabis cu atât mai puțin, dar totuși, dă de gândit”, a spus primarul Antal Árpád.

Amintim că vineri dimineața procurorii DIICOT Covasna și polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate au descins în 16 locații din județ, inclusiv la o adresă de pe strada Bisericii din Sfântu Gheorghe, după ce anchetatorii au descoperit în apropierea unei ferme din zona comunei Valea Crișului două culturi de canabis. Sâmbătă, Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a doi bărbați suspecți în acest dosar.

Consumul de tutun, alcool și droguri, inclusiv în școli, a devenit o problemă care a căpătat o amploare tot mai mare în ultima perioadă. Spre exemplu, miercuri, la Târgu Jiu, un elev de clasa a XII-a a fost prins de Poliția Locală în timp ce consuma alcool în curtea școlii.

Antal Árpád: „Este nevoie de intervenții mult mai ferme”

Primarul Antal Árpád afirmă că este nevoie de intervenții mult mai ferme pentru combaterea acestor fenomene.

„Săptămâna trecută, luni, am avut o întâlnire cu directorii instituțiilor de învățământ, la care am invitat-o și pe doamna procuror-șef de la DIICOT și am discutat exact această problemă, cu prezența drogurilor în școli, ce și cum trebuie făcut, și așa mai departe. Ceea ce îmi doresc eu în acest moment este o dezbatere în privința a ceea ce putem face noi, împreună: profesori, părinți, autorități, pentru a stopa diferite fenomene”, a mai spus primarul.

Antal Árpád a mai declarat că, pe lângă campaniile de prevenție și conștientizare cu privire la riscurile consumului de alcool, tutun și droguri, cel mai probabil, în perioada următoare vor trebui găsite soluții și pentru înființarea unor centre de consiliere a tinerilor cu astfel de probleme.

„Evident, va trebui la un moment dat să vorbim pe de-o parte despre prevenție, despre tot ce înseamnă conștientizare la nivelul instituțiilor de învățământ, iar pe de altă parte, foarte probabil va trebui să vorbim de înființarea unor centre unde să fie consiliați cei care au aceste probleme. Intenția noastră este de a lansa și de a organiza niște întâlniri cu toți cei care sunt vizați de această problemă, și fără niște decizii heirupiste, să încercăm să vedem cât de mare e problema la nivelul municipiului, pentru că toți trăim în aceste bule ale noastre. Probabil sunt bule în care toți se droghează și pentru ei asta e normal, sunt alte bule în care nu ne drogăm deloc și asta e normal, și nici nu îi observăm pe ceilalți, dar, până la urmă, la nivelul societății cred că e important să încercăm să facem ceva în acest sens”, a mai spus primarul.

În ceea ce privește consumul de stupefiante, recent, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că se ia în calcul varianta ca elevii să fie testați antidrog în unitățile de învățământ pe care le frecventează, „dacă au comportament specific consumului de droguri”. Ulterior, această idee a fost vehiculată în spațiul public și de alte autorități ale statului.

Luna trecută, directoarea Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a declarat că lupta cu consumul de droguri în rândul tinerilor nu este pierdută și că „de-abia a început bătălia”. Ea a mai spus că semnarea unui plan între toate ministerele care au atribuții în educarea și protejarea copiilor este un prim pas, urmând ca fiecare unitate școlară să își activeze propriul grup de acțiune, coordonat de directorul unității de învățământ, autoritățile locale, Protecția Copilului, MAI, reprezentanți ai asociaților de părinți și ai elevilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio