Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe va relicita lucrările pentru construcția Design Bank

În loc să avanseze, construcția centrului de inovare și start-up Design Bank, pe care autorităţile locale au în plan să îl amenajeze în fosta clădire BNR din Sfântu Gheorghe, face câțiva pași înapoi.

Lucrările au fost sistate în urmă cu mai bine de doi ani, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a comandat realizarea unor expertize tehnice pe baza cărora proiectul inițial să fie modificat și completat. Ulterior, Primăria a trecut la renegocierea contractului de execuție cu firma care a câștigat licitația pentru construirea centrului, însă a intervenit scumpirea materialelor de construcții iar cele două părți nu au mai ajuns la un numitor comun.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a explicat joi, într-o conferință de presă, că în prezent este în curs de derulare procedura de reziliere a contractului, iar Municipalitatea va fi nevoită să actualizeze documentația înainte de a relicita lucrările.

„Contractul cu constructorul este în curs de reziliere, nu am putut să ne înțelegem la actualizarea prețurilor. Acolo lucrările au fost sistate la un moment dat, între timp au venit scumpirile la materialele de construcții şi nu am reușit să ne înțelegem cu constructorul, asta însemnând ca în viitorul apropiat să relicităm lucrările de acolo. Trebuie actualizată documentația şi relicitate lucrările. Dacă nu s-ar fi oprit lucrările, de mult ar fi fost uitate, le-am spus şi locatarilor care au fost foarte doritori să fie oprite lucrările, că orice oprire pe o perioadă mai lungă, mai ales dacă mai intervin şi scumpiri de materiale, duce la rezilierea contractului, pentru că nu te poți aștepta ca un constructor să lucreze în minus (…) E mai complicată situaţia, realitatea din teren este că va trebui să relicităm, sperăm că vom găsi un alt constructor care va finaliza lucrările”, a explicat primarul Antal Árpád.

Lucrările pentru construirea Design Bank au fost sistate în vara anului 2020, după ce locatarii blocului în care va fi construit viitorul centru de inovare au trimis o sesizare către Inspectoratul Județean în Construcții, îngrijorați că structura de rezistență a clădirii a fost afectată, întrucât aceștia bănuiau că în timpul lucrărilor au fost dărâmați și câțiva pereți de rezistență.

Fostul sediu al Băncii Naţionale a României din Sfântu Gheorghe a fost transferat în urmă cu mai bine de şapte ani din proprietatea statului în cea a Municipalității.

Conform planurilor Primăriei, Design Bank va fi amenajat în două niveluri ale clădirii, respectiv parter şi etajul I, unde vor fi create spaţii informale de lucru, spaţii de închiriat pentru firmele din domeniu, o cafenea, săli de conferinţe şi multe alte facilităţi pentru dezvoltarea şi punerea în practică a ideilor creative ale tinerilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio