Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe va modifica regulamentul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos: „Soluția nu e creșterea capacității Adăpostului sau eutanasierea câinilor. Soluția este adopția!”

Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să modifice, prin hotărâre de Consiliu Local, regulamentul de organizare și funcționare al Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos. Anunțul a fost făcut de primarul Antal Árpád, care a subliniat, într-un interviu la We Radio, că soluția la problema câinilor fără stăpân nu este nici extinderea adăpostului și nici eutanasierea acestora, ci încurajarea adopțiilor.

În prezent, unele dintre animalele capturate de pe străzile municipiului rămân închise în cuștile adăpostului chiar și câțiva ani. Situația a devenit critică, în contextul în care numărul acestora depășește constant capacitatea maximă a adăpostului, stabilită la 148 de locuri.

Întrebat de un ascultător despre posibilitatea extinderii Adăpostului, edilul a explicat că o astfel de variantă nu este luată în calcul, iar eutanasierea animalelor nu este o soluție, însă este responsabilitatea organizațiilor civile să promoveze adopțiile în rândul populației.

„În privința Adăpostului de câini, este nevoie de o dezbatere un pic mai serioasă, pentru că ceea ce este acum nu este ok. Legea spune foarte clar că după 14 zile câinii pot fi eutanasiați. Eu cred că e o soluție barbară! În 14 zile n-ai nicio șansă să vaccinezi, să vindeci, să microcipezi un câine pe care l-ai prins pe stradă, să îi găsești stăpân în două săptămâni. Însă aici ar trebui să stabilim foarte clar rolurile. Rolul și responsabilitatea mea ca primar este să nu fie câini pe stradă, asta este pe locul întâi. Dacă eu pot să rezolv această problemă doar prin a eutanasia o parte din câini – nu după 14 zile, ci după 200 de zile -, atunci eu trebuie să iau această decizie oricât de mult m-ar durea sufletul. Rolul societății civile este să se organizeze și să dea în adopție cât mai mulți câini, evident, cu sprijinul nostru, dar pentru mine numărul unu este să nu fie câini pe stradă”, a explicat primarul Antal Árpád.

Potrivit acestuia, unii câini se află în adăpost de aproape 3 ani, ceea ce, în opinia edilului, este inuman atât pentru animale, cât și pentru sistem.

„Având în vedere faptul că în ultimul an, sau în ultimii doi ani, lucrurile au degenerat și au mers într-o direcție în care am ajuns să avem câini care stau de 1.000 de zile în adăpost – ceea ce, din nou, este o barbarie, e ceva anormal! -, eu nu cred că soluția este să creștem numărul de locuri. O să am o inițiativă în acest sens către Consiliul Local, să luăm o decizie foarte clară referitoare la termenul maxim în care ținem câini în adăpost. Cu siguranță termenul va fi unul mult mai lung decât spune legea, pentru că legea e proastă, dar eu trebuie să am în spate o hotărâre a Consiliului Local, pentru că astăzi, dacă ar veni Curtea de conturi și ar vrea să fie foarte strictă, ar putea să spună că tot ce am cheltuit eu pentru fiecare câine după a 15-a zi este considerată plată nelegală”, a mai declarat primarul în cadrul interviului.

Administratorii Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân au explicat în mai multe ocazii că unul dintre motivele pentru care întotdeauna locurile sunt ocupate peste capacitatea maximă este faptul că, deși permisă prin lege în cazul animalelor care nu sunt adoptate într-un termen de 14 zile, măsura eutanasia este luată în calcul doar în situații excepționale, atunci când, spre exemplu, câinele este foarte bolnav sau extrem de agresiv.

Autoritățile locale continuă acțiunile menite să încurajeze adopțiile. Astfel, în prima zi de sâmbătă a fiecărei luni, adăpostul își deschide porțile pentru cei care doresc să adopte un câine. Procedura este simplă și gratuită: este necesară doar prezentarea unui act de identitate. Câinii sunt sterilizați, microcipați și vaccinați, fiind pregătiți pentru un nou început într-un cămin responsabil.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio