Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe, partener în proiecte internaţionale ce vizează migraţia tinerilor şi incluziunea romilor

Municipiul Sfântu Gheorghe va participa, în calitate de partener, la două proiecte internaţionale, finanţate prin Programul Transnaţional Dunărea 2014-2020, ce au în vedere migraţia tinerilor din ţările Sud-Est europene, respectiv, incluziunea pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă, rezultatele acestora urmând să stea la baza viitoarelor strategii şi politici publice ale autorităţilor locale.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat că proiectul „YOUMIG” îşi propune să studieze impactul migraţiei tinerilor în plan regional şi internaţional, dar şi să contribuie la facilitarea cooperării internaţionale şi la îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie şi gestionare a efectelor acestui fenomen.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 30 de luni, ianuarie 2017- iunie 2019, şi va angrena 18 parteneri din opt ţări europene – Ungaria, România, Austria, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Germania şi Serbia.

Bugetul total al proiectului este de 2,7 milioane de euro, din care cel aferent municipiului Sfântu Gheorghe se cifrează la circa 89.000 de euro, din care 85% reprezintă contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională, 13% contribuţia din bugetul de stat şi 2% cea a Consiliului Local Municipal Sfântu Gheorghe.

Potrivit Oficiului Central de Statistică din Budapesta (Ungaria), coordonatorul acestui proiect, fiecare al doilea imigrant înregistrat în Europa de Vest aparţine grupului de vârstă 15-34 de ani.

Cel de-al doilea proiect, coordonat de Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria, încearcă să găsească soluţii pentru încadrarea în muncă a persoanelor de etnie romă din Sud-Estul Europei.

Proiectul „RARE”, care se va derula tot pe o perioadă de 30 de luni împreună cu 21 de parteneri din opt ţări, are un buget total de peste 2 milioane de euro, din care cel aferent municipiului Sfântu Gheorghe este de peste 124.700 de euro, 85% reprezentând, de asemenea, contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională, iar diferenţa, contribuţia statului român şi a autorităţilor locale.

Proiectul pleacă de la premisa că romii constituie cea mai numeroasă minoritate etnică din Uniunea Europeană, iar eforturile făcute în ultimii ani pentru incluziunea socială a acestora nu au rezolvat problemele cu care aceştia se confruntă.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio