Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe încearcă să stimuleze programul de reabilitare a faţadelor blocurilor

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe, care încearcă să stimuleze asociaţiile de proprietari să acceseze programul de reabilitare a faţadelor blocurilor, promite că va subvenţiona integral costurile lucrărilor pentru familiile în care venitul mediu net lunar pe membru este mai mic decât venitul mediu net la nivel naţional.

Potrivit legii 153/2011, reabilitarea faţadelor trebuie făcută de către proprietarii imobilelor, pe cheltuiala lor, însă autorităţile locale au găsit o „portiţă” prin care vor putea finanţa, în anumite condiţii, aceste lucrări.

Publicitate

Viceprimarul municipiului, Toth Birtan Csaba, a declarat că autorităţile locale au întocmit un studiu estimativ privind costurile reabilitării faţadelor blocurilor cuprinse în acest program şi a transmis asociaţiilor de proprietari aceste date, în scopul informării locatarilor.

„Programul de reabilitare a faţadelor blocurilor a fost adoptat anul trecut, iar noi am încercat să venim în ajutorul locatarilor, fiindcă am constatat că este o amorţeală, nu s-a mişcat nimic până acum. Nu ştiu de ce oamenii nu vor să înţeleagă. Ca şi noi să ne formăm un punct de vedere, pentru că acest proiect are şi consecinţe bugetare dacă socotim acele ajutoare sociale pentru reabilitare pe care va trebui să le plătim, am angajat prin licitaţie publică o firmă care a făcut nişte calcule estimative, nişte devize pe fiecare bloc care e cuprins în programul pe anul acesta, pe care le-am distribuit la asociaţiile de proprietari care sunt interesate. Acest deviz estimativ nu înseamnă că atât va costa lucrarea finală, pentru că acesta este un calcul făcut de un proiectant, dar constructorul, la rândul său, probabil că va veni cu o altă ofertă. Spre exemplu, în acest deviz apar bani destul de mulţi, mai ales la blocurile cu zece etaje, pentru montarea schelelor, dar şi un alpinist utilitar poate face treaba aceasta, deci costurile pot varia în funcţie de metode. Ceea ce am mai spus şi repet, familiile în care venitul mediu net lunar pe membru este mai mic decât venitul mediu net la nivel naţional, care în luna aprilie a fost de 2.731 lei, vor putea solicita ajutor din partea Primăriei. Deci, fiecare familie să-şi adune toate veniturile, salarii, pensii, alocaţii pentru copii etc., să împartă la numărul membrilor şi să compare cifra rezultată cu 2731; dacă e sub sub această sumă nu vor trebui să plătească din buzunar, va plăti Primăria. Eu cred că la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, aproape 90% dintre familii, dacă nu mai mult vor primi acest ajutor, constând în suma ce va fi cheltuită pentru înfrumuseţarea blocului”, a declarat Toth Birtan Csaba.

Acesta a făcut precizarea la finalul şedinţei Consiliului local municipal, desfăşurată joi, răspunzând unei interpelări adresate de consilierul local Rodica Pârvan, care a cerut clarificări în numele cetăţenilor vizaţi.

Rodica Pârvan a menţionat, printre altele, că, potrivit devizelor estimative, proprietarii apartamentelor cu două camere ar trebui să plătească în jur de 2.500 de lei, sumă ce depăşeşte posibilităţile financiare ale multora, în special ale pensionarilor.

Programul a fost iniţiat cu scopul de a îmbunătăţi calitatea structural-ambientală a clădirilor şi, implicit, aspectul urbanistic al orşului şi este prevăzut a se derula pe durata a trei ani, respectiv 2018-2020.

Acesta prevede, în prima fază, refacerea faţadelor blocurilor din centrul municipiului, aflate pe arterele principale de circulaţie, iar în următorii doi ani şi ale celorlalte blocuri din cartiere.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio