Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe ia în calcul exproprierea fostului Cinema Lux

Autoritățile locale încearcă de mai mulți ani să intre în posesia clădirii fostului cinematograf Lux din Sfântu Gheorghe, care și-a încetat activitatea la începutul anilor ’90, fiind retrocedat foștilor proprietari odată cu căderea regimului comunist.

Imobilul, aflat pe strada Kossuth Lajos nr.3 (în spatele Prefecturii Covasna), este într-o stare avansată de degradare, iar Primăria are în plan achiziționarea și demolarea clădirii în vederea amenajării unor locuri de parcare și a unor spații de joacă.

Într-un interviu la We Radio, primarul Antal Árpád a declarat că instituția pe care o conduce a încercat în trecut să negocieze încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a fostului cinematograf, însă actualul proprietar a încercat să îl vândă la suprapreț. În aceste condiții, autoritățile locale iau în calcul varianta exproprierii imobilului.

„Cinematograful Lux este în proprietate privată, are Primăria o părticică dar este un proprietar din București. Am luat legătura cu proprietarul, am încercat să achiziționăm cinematograful de la el, dar a cerut un preț de parcă ar fi în centrul Parisului clădirea respectivă, deci nu am putut să o achiziționăm. Chiar avem un proiect frumos pentru zona respectivă, care prevedea să demolăm această clădire și să facem acolo parcări, locuri de joacă, dar fără să rezolvăm această problemă nu putem avansa. Acum ne-am pus problema să mai luăm încă o dată legătura cu proprietarul, iar dacă din nou ne va da o ofertă atât de irealistă, atunci cred că putem să mergem pe o variantă de expropriere. Dacă cineva pune un preț de 20 de ori mai mare față de prețul real atunci nu cred că trebuie să avem probleme de conștiință dacă expropriem o asemenea clădire”, a explicat primarul Antal Árpád.

Într-un anunț din martie 2016, postat pe un site de imobiliare, clădirea a fost pusă la vânzare pentru suma de 180.000 de euro. Anunțul, cu titlul „Oportunitate investiție, fostul cinematograf Lux”, oferea spre vânzare terenul în suprafață de 474 mp și construcția de cărămidă cu fundație din beton, în suprafață de 271 mp, cu mențiunea că „imobilul necesită renovare, toate utilitățile se află la limita proprietății”. În prezent, anunțul figurează ca „dezactivat”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio