Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe, de acord să demoleze „zidul berlinez” din cartierul Orko

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe este de acord să demoleze, până la sfârşitul anului viitor, „zidul berlinez” care desparte cartierul romilor de restul oraşului, se menţionează într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

„În urma anchetelor şi recomandărilor emise de către Avocatul Poporului, primarul municipiului Sfântu Gheorghe s-a declarat de acord cu demolarea zidului ce delimitează cartierul romilor, termenul de finalizare a lucrării fiind sfârşitul anului 2017”, se arată în documentul citat.

Avocatul Poporului precizează că va monitoriza atât evoluţia acestui caz, cât şi situaţia blocurilor de locuinţe sociale din strada Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe, care sunt delimitate de restul zonei printr-un gard despărţitor.

„Avocatul Poporului va monitoriza zona, va urmări problemele ce se pot ivi în acest complex de locuinţe sociale, întrucât din declaraţiile domnului Tischler Ferenc, consilier local în cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, rezultă intenţia de a trata persoanele (adulţi şi copii) care locuiesc în blocurile respective ca şi persoane instituţionalizate, ceea ce nu este cazul. (…) Domnul primar Antal Arpad a susţinut că aceste locuinţe sociale trebuie să funcţioneze ca o \’instituţie\’, este nevoie de o zonă delimitată, unde regulile să fie respectate. Scopul ridicării acestui gard cu poartă de acces a fost, conform declaraţiilor domnului primar, acela de a controla accesul persoanelor străine în locuinţele respective, adică să nu locuiască alţi cetăţeni decât cei îndreptăţiţi a sta acolo şi care au contracte încheiate în acest sens. De asemenea, prin ridicarea gardului împrejmuitor, locatarii blocurilor respective nu mai au acces cu maşinile în curtea interioară”, se spune în comunicat.

Avocatul Poporului notează intenţia declarată a autorităţilor locale de a amenaja trotuare şi spaţii verzi în jurul blocurilor sociale, un loc de joacă supravegheat pentru copii, precum şi intenţia de a angaja, pe lângă portar, şi personal de specialitate, respectiv psiholog sau asistent social pentru consilierea locatarilor.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat, miercuri, că „zidul berlinez” va fi demolat în momentul în care vor începe lucrările de reabilitare a drumului care duce spre acest cartier, precum şi de reamenajare peisagistică a zonei, menţionând că proiectul se află în momentul de faţă în lucru.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio