Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe a solicitat finanțare pentru casarea a 500 de mașini vechi prin programul Rabla Local

Primăria Sfântu Gheorghe s-a înscris în programul „Rabla Local” derulat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), solicitând finanțare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru 500 de autovehicule uzate, numărul maxim de maşini conform regulamentului. Pentru acest an, Consiliul Local a aprobat la finalul lunii aprilie alocarea sumei de 300.000 lei din bugetul local, reprezentând cota parte de 20%.

Potrivit autorităților locale, participarea în cadrul programului național va contribui la „creșterea calității vieții în municipiul Sfântu Gheorghe, prin eliminarea autoturismelor cu grad ridicat de poluare din trafic”.

Proprietarii vor putea casa maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul sumei de 3.000 de lei. Din totalul stimulentului pentru casare, 2.400 de lei vor fi suportați din bugetul AFM, iar restul de 600 de lei din bugetul local. Comparativ cu programul derulat la nivel național, Rabla Local nu obligă proprietarii să folosească stimulentul primit pentru achiziționarea unei alte mașini.

Proprietarii de autovehicule care solicită finanțare se vor putea înscrie pe platforma dedicată și pusă la dispoziție de AFM (AICI).

Pentru ca mașinile să fie eligibile la data participării în program, acestea trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la data fabricației), să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară și să conțină componentele esențiale.

Programul naţional „Rabla local” a fost implementat după ce a luat ca exemplu programul „Dăm valoare rablei tale” lansat de Primăria Sfântu Gheorghe în urmă cu aproape 2 ani. În acest timp, peste 1.000 de maşini cu o vechime de cel puţin 10 ani au fost scoase din circulaţie în Sfântu Gheorghe.

Potrivit primarului Antal Arpad, programul s-a dovedit a fi un succes, iar statisticile relevă o creştere a numărului maşinilor ecologice din municipiu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio