Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe a renovat monumentul funerar al familiei Gödri

La solicitarea Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, sculptorul și restauratorul Baróti Hunor din Ciumani a renovat în toamna aceasta monumentul funerar al familiei Gödri din cimitirul Bisericii Reformate Fortificate din Sfântu Gheorghe.

La baza bastionului nordic al bisericii fortificate se află cripta familială în care zace Gödri Ferenc, locotenent de artilerie din 1848, fiul său, Gödri Ferenc Jr., primarul orașului Sfântu Gheorghe între 1895 și 1913, precum și nepotul său numit tot Gödri Ferenc, profesor de desen al Liceului Teoretic Székely Mikó și pictor renumit.

Publicitate

Gödri Ferenc a fost primarul orașului Sfântu Gheorghe din 1895 până la moartea sa în 1913. În cei optsprezece ani, s-a revitalizat în Sfântu Gheorghe dezvoltarea economică, iar în ceea ce privește cultura, a devenit unul dintre primele orașe din regiune. Sub conducerea sa a fost construit Palatul cu două etaje – „Bérpalota” – actuala clădire a Primăriei, de numele său se leagă obținerea dreptului de construire a fabricii de tutun, precum și construcția grupului de clădiri, dar și expansiunea țesătoriei. La inițiativa lui a fost construit abatorul, el a propus introducerea rețelei de apă și a iluminării electrice. A planificat canalizarea întregului oraș, a realizat rânduiala, reglementarea multor străzi, precum și construirea unor poduri noi. A avut un rol important în construcția Muzeului Național Secuiesc, dar și în îmbogățirea colecției sale.

Grupul de monumente funerare poartă amprentele diferitelor ere pentru ridicarea monumentelor funerare din secolul 20.  „Pe inscripția criptei se poate vedea bine cum a declinat glorioasa meserie a cioplitorilor în piatră. Totodată, literele revopsite au ascuns indicele declinului acestui meșteșug” – povestește Baróti Hunor, în urma renovării monumentului funerar.

Grupul de monumente funerare a fost curățat cu apă la presiune înaltă, dar și prin metode chimice în unele locuri. Restauratorul a reparat crăpăturile apărute din cauza condițiilor meteo, și a pus elementele deplasate la locurile potrivite. Datorită reparațiilor, a fost posibilă șlefuirea intervențiilor anterioare de pe suprafețe și amplasarea la locul lor potrivit a plăcilor de acoperire, conform ideii originale. Datorită acestor lucrări de renovare, grupul de monumente funerare este din nou în stare bună.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Foto: Vargyasi Levente

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio