Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe a realizat registrul spaţiilor verzi din oraş

Primăria mun. Sfântu Gheorghe a realizat registrul spațiilor verzi din oraş, care conține, printre altele, datele celor 20.006 arbori din municipiu și facilitează respectarea legii privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi.

S-a realizat recent registrul spaţiilor verzi din Sfântu Gheorghe atât sub formă digitală, cât și tipărită. Registrul spațiilor verzi este o bază de date, prin care se ține evidența spațiilor verzi din intravilanul localităților. Inventarierea se realizează sub aspectul descrierii și stabilirii caracteristicilor cantitative și calitative, precum și al stării de viabilitate ale vegetației de pe aceste terenuri. Identificarea stării de viabilitate în cazul arborilor, de exemplu, este deosebit de important din perspectiva avizelor de tăiere a arborilor.

Registrul cuprinde domeniul  public de 279,6 hectare al orașului Sfântu Gheorghe, din care 80,1 hectare sunt definite caspații verzi, iar pe aceste terenuri se regăsesc în total 20.006 arbori.

Registrul cuprinde, deci, toate terenurile definite ca spații verzi și a celor degradate din oraș,. În cazul în care un teren spațiu verde degradat va fi reabilitată, , legea prevede că suprafața cumulată a oricăror obiective amplasată pe terenul respectiv (alei pietonale, amenajări pentru joc, mobilier urban etc.) să nu depășească 10% din suprafata totala a spatiului verde. iar Nouăzeci la sută a terenului trebuie să fie acoperită de grupuri de flori de iarbă. Astfel, Registrul, pe lângă ținerea evidenței, ajută și la respectarea legii.

Existența registrului spațiilor verzi este un criteriu de eligibilitate în cazul cererilor de finanțare referitoare la amenajarea spațiilor verzi. Prin Registru sunt identificate terenurile neutilizate, pentra care pot fi depuse proiecte de finanțare, în timp ce amenajarea zonelor verzi cu destinație definită nu este eligibilă pentru finanțare.  Astfel, registrul facilitează și proiectarea strategică.

În timp ce întreținerea vegetației din parcul Elisabeta și a spațiilor verzi amenajate de-a lungul străzilor este sarcina colegilor  Gospodăriei comunalecompania TEGA S.A. se ocupă de îngrijirea terenurilor de joacă și zonelor verzi din jurul acestora. Întreținerea zonelor verzi din jurul blocurilor rezidențiale este responsabilitatea asociațiilor de proprietari. Datorită registrului spațiilor verzi, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a putut identifica fiecare parcelă, și în urma acestuia, a încheiat noi contracte cu asociațiile de proprietari în privința întreținerii acestora. Lucrările de întreținere pot fi executate de către locuitori, sau pot delega această sarcină unei companii de salubritate, în baza unor contracte.  În concluzie, toate spațiile verzi din oraș își au responsabilii lor, care le îngrijesc, iar monitorizarea / controlul întreținerii zonelor verzi din jurul blocurilor este sarcina Poliției Locale.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Publicitate