Ştiri locale

Primăria Sfântu Gheorghe a predat terenul pentru construcția unui patinoar artificial modern lângă Arena Sepsi

Un patinoar artificial modern, cu o capacitate de peste 2.000 de locuri, va fi construit lângă Arena Sepsi de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc, ca parte a planurilor Primăriei de a asigura infrastructura necesară practicării unei palete cât mai largi de sporturi de masă.

Consiliul Local a aprobat vineri, într-o şedinţă extraordinară, predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, investiția în valoare de aproape 317 milioane de lei urmând să fie realizată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Pentru realizarea obiectivului, Fundația „Mens Sana” a făcut o donație constând în contractarea elaborării documentației tehnico-economice din cadrul Studiului de fezabilitate.

„În municipiul Sfântu Gheorghe există o viață sportivă foarte activă, în care sporturile pe gheață (hochei, patinaj artistic) au o pondere și o popularitate crescândă. În oraș deja există o bază solidă pentru practicanții hocheiului pe gheață, existând echipe de copii la categoriile de vârstă U8-U14, echipe de juniori (U16, U18) şi de tineret (U20, U23), iar echipa de seniori este una dintre participantele campionatului național. Construirea patinoarului artificial ar înlesni practicarea sporturilor pe gheață, ar oferi un cadru stabil, profesionist şi atractiv pentru generațiile viitoare de sportivi, ar asigura baza obținerii unor performante la nivel național și internațional, prin punerea la dispoziția sportivilor a unui cadru optim pentru antrenamente, cu metode de pregătire moderne, promovând atât sportul de performanță, cât şi sportul de masă. Odată cu finalizarea patinoarului artificial, acesta ar deveni un pol sportiv al regiunii, oferind servicii complementare sportivilor, asigurând un cadru emblematic, de calitate și performanță superioară activităților legate de sporturile pe gheață”, motivează viceprimarul municipiului, Tóth Birtan Csaba, în Referatul de aprobare.

Conform proiectului, noul patinoar va avea o pistă de gheață artificială de 60 x 30 m, conform cerințelor Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă şi Federației Române de Hochei, permițând organizarea unor competiții internaționale.

Zona de acces pentru public va cuprinde biroul de informare şi de vânzare a biletelor, un hol de acces, lift, magazin de suveniruri, un centru de închiriere a echipamentului sportiv, dar  și o zonă de bufet, vestiare pentru public și pentru patinaj artistic, grupuri sanitare și o sală pentru conferințe.

Echipa de hochei seniori va avea o zonă special amenajată, care va cuprinde o sală de relaxare, birou şi vestiar pentru antrenori, dușuri şi grup sanitar, vestiar pentru echipă, un centru de recuperare, cameră masaj, depozit de echipamente, și un atelier de întreținere a echipamentelor. Pentru echipele de juniori vor fi amenajate 5 vestiare cu grupuri sanitare, duşuri separate, camere de masaj, depozite de echipamente, birouri şi vestiare separate pentru antrenori. De asemenea, va exista un Centru metodologic unde va fi amenajată o sală de forță dotată cu echipamente specifice metodologiei de hochei, sală cu gheață artificială, dotată cu aparat pentru tehnică de tragere la poartă, aparat pentru tehnică de control cross/puc, respectiv aparat tehnică de patinaj.

Zona pentru oficiali va cuprinde un hol de acces către vestiarele arbitrilor, un cabinet medical, o sală de prim ajutor și o sală pentru realizarea controlului antidoping. Oaspeții vor avea o zonă separată, cu două vestiare, fiecare dotat cu grupuri sanitare, dușuri separate, camere de masaj și depozite pentru echipamentele proprii.

Va exista și un centru medical care va cuprinde recepție, vestiare pentru pacienți și personal, cabinete de medicină sportivă, cardiologie, ortopedie, fizioterapie, imagistică (RMN), crioterapie, terapie cu unde scurte, terapie galvanică, termoterapie (parafină), fiziokinetoterapie (spații pentru gimnastică medicală de grup şi individuală), sală de tratamente, camere de masaj și spații auxiliare (grupuri sanitare, depozite, etc).

Pista de gheață va fi prevăzută cu bănci de rezerve, zone pentru oficiali, iar publicul spectator va avea aproximativ 2.180 de locuri, grupuri sanitare inclusiv pentru persoanele cu dizabilități și o zonă de bufet.

Zona de restaurant va cuprinde o sală cu bucătărie proprie complet dotată, spații de depozitare, vestiare pentru personalul de deservire, grupuri sanitare proprii, terasă cu acces printr-o scară exterioară și bar.

Zona dedicată persoanelor VIP și media va fi prevăzută, printre altele, cu lojă, gradene, bar/ cafenea, spații de socializare, locuri pentru comentatorii sportivi și punct de comandă.

Valoarea totală a investiției este de 316.808.213 lei, din care 310.655.001 lei este valoarea finanțată prin CNI, iar restul este contribuția Municipalității.

Primăria Sfântu Gheorghe se angajează să asigure racordarea la rețelele de electricitate, apă/canal și gaz, să mențină destinația și să asigure mentenanța pe o perioadă de 15 ani a amplasamentului și obiectivului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio