Ştiri locale

Primăria Întorsura Buzăului caută soluții pentru înființarea rețelei de gaz metan

Primăria Întorsura Buzăului caută soluții pentru înființarea rețelei de gaz metan în localitate, acest lucru urmând să rezolve și problema lipsei apei calde pe perioada verii. În ultimii 5 ani, autoritățile locale au luat decizia de a opri centrala termică în sezonul cald, pentru a reduce pierderile considerabile înregistrate atunci când nu este necesară furnizarea căldurii. Acest lucru a însemnat, însă, că blocurile de locuinţe şi instituţiile publice racordate la sistemul centralizat de termoficare nu aveau apă caldă la robinet până la venirea sezonului rece.

Este motivul pentru care o parte dintre locatarii blocurilor şi-au pus boilere electrice în apartamente, iar ceilalţi și-au încălzit apa la aragazul cu butelie, având în vedere că la Întorsura Buzăului nu există gaz metan. Recent, într-o conferință de presă, primarul Raul Urdă a declarat că instituția pe care o conduce a făcut demersuri pentru a rezolva această problemă, iar în prezent se caută soluții pentru înfiinţarea reţelei de gaz.

„Am fost împreună cu primarii din Sita Buzăului și Barcani la directorul Transgaz, am făcut o cerere oficială din partea primăriilor, și analizează să vadă de unde este mai eficient și mai util pentru a ne racorda, ori din Covasna, ori din Ozun, ori din Tărlungeni. Transgaz trebuie să aducă magistrala la Întorsura Buzăului, după care noi trebuie să facem distribuția locală”, a spus primarul.

De-a lungul timpului, Primăria a căutat soluții pentru înlocuirea centralei cu biomasă, care a fost pusă în funcţiune în urmă cu două decenii, întrucât este prea mare pentru necesităţile oraşului, iar la această problemă se mai adaugă costul tot mai ridicat al combustibilului şi risipa făcută de beneficiari. Întrebat dacă centrala va fi schimbată, edilul a precizat că în prezent nu există surse de finanțare care să acopere o astfel de investiție.  

„Centrala funcționează foarte bine, avem o colaborare bună cu cei de la Ocolul Silvic Covasna, care sunt furnizorii noștri de materie primă, luăm lemn la un preț extraordinar – 141 de lei pentru metrul cub de lemn, în trecut s-a cumpărat și cu 700 de lei metrul cub”, a mai spus primarul.

Centrala termică din Întorsura Buzăului a fost pusă în funcţiune în 2004, fiind construită printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio