Ştiri locale

Primăria Bățani, amendată de Garda de Mediu Covasna cu 15.000 de lei pentru depozitele ilegale de deșeuri

Garda de Mediu Covasna a aplicat, în cursul lunii octombrie, 7 sancțiuni principale în valoare totală de 25.000 de lei, ca urmare a neregulilor constatate în timpul celor 40 de inspecții derulate pe raza județului, iar activitatea unei societăți a fost suspendată, conform unui comunicat al instituției.

De asemenea, Primăria Bățani a fost amendată cu 15.000 de lei după ce, în urma unei sesizări, comisarii de Mediu au descoperit pe raza localității Herculian mai multe depozite ilegale de deșeuri. Controlul a avut loc în data de 27 octombrie, pe un teren aflat în vecinătatea unor case, unde au fost descoperite deșeuri amestecate (plastic, deșeuri menajere, carton, fier vechi și sticlă).

Publicitate

Pe lângă sancțiunea primită, Primăriei i s-au impus măsuri pentru salubrizarea zonei și valorificarea deșeurilor prin unități autorizate.

De la începutul anului, comisarii de Mediu au aplicat amenzi în valoare totală de 711.900 lei, principalele nereguli descoperite fiind: lipsa sau nerespectarea actelor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului; neasigurarea colectării separate a deşeurilor; neluarea măsurilor de prevenire, eliminare sau reducere a impactului asupra mediului înconjurător, respectiv lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor.

„Ca urmare a acţiunilor de inspecții realizate, au fost aplicate 82 de sancțiuni principale, respectiv: 27 avertismente şi 55 amenzi contravenționale, în valoare totală de 711.900 lei. Totodată, a fost suspendată activitatea a 7 societăți și s-a propus suspendarea actelor de reglementare la o societate. Inspecțiile realizate au avut ca prioritate verificarea sesizărilor, a respectării condițiilor impuse în actele de reglementare, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare”, se arată într-un comunicat al instituției.

Aceeași sursă precizează că în perioada 1 ianuarie-30 octombrie, comisarii Garzii de Mediu Covasna au efectuat un număr de 252 de inspecții neplanificate, 57 de inspecții planificate tematic și 4 inspecții planificate, respectiv două inspecții SEVESO. Dintre acestea, 44 au fost în urma unor sesizări, 7 în urma autosesizării, 88 pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare, 3 pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului, 50 dispuse de Comisariatul General, 51 derulate cu alte autorități, 5 la obiective noi, respectiv 4 pentru verificarea realizării măsurilor impuse.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio