Ştiri locale

Prima zi de testare acasă: Un singur rezultat pozitiv raportat la elevii covăsneni

Luni au fost realizate primele teste pe bază de salivă în rândul elevilor, în judeţul Covasna fiind raportat un singur caz pozitiv, fiind vorba despre o elevă de clasă pregătitoare de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a transmis că mama fetiţei, care este profesoară de Limba română în cadrul liceului, este cea care a anunţat conducerea unităţii despre pozitivarea testului de salivă.

Publicitate

O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna urmează să testeze întreaga familie, iar până la sosirea rezultatelor, atât clasa în care învaţă eleva, cât şi cea la care predă profesoara, vor desfăşura cursuri online.

„Un singur părinte a raportat rezultat pozitiv la testul de salivă, în rest nu au fost raportate alte cazuri. Testarea s-a făcut în această dimineaţă şi la Şcolile Gimnaziale Gödri Ferenc și Ady Endre din Sfântu Gheorghe, aşa cum au organizat ei. Este singurul feedback pe care l-am primit despre un test pozitiv”, ne-a explicat inspectorul şcolar general Kiss Imre.

„Este o fetiţă de clasa pregătitoare de la Liceul Kőrösi Csoma Sándor din Covasna, mama ei este profesoară de Limba română tot la acest liceu. Astăzi va veni şi DSP ca să fie testată toată familia. Sunt acasă, (…) sunt doi fraţi, şi iniţial doar unul dintre ei a ieşit pozitiv. Toată grupa în care fetiţa învaţă a stat acasă, în online. Până nu aflăm rezultatele este mai bine să stea în online”, ne-a spus şi inspectorul educativ, prof. Zágoni Imola.

În prima tranşă, IŞJ Covasna a recepţionat şi distribuit către unităţile de învăţământ din judeţ un număr de 81.000 de teste rapide de salivă pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, pentru testarea săptămânală fiind necesare circa 35.000 de teste.

Toate unităţile de învăţământ covăsnene, cu excepţia Şcolilor Gimnaziale „Gödri Ferenc” și „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe au luat decizia ca elevii să fie testaţi în familie.

Astfel, în zilele de luni şi joi, elevii sunt testaţi înainte de a merge la şcoală de către tutorii legali. În cazul în care testul de salivă este pozitiv, părintele trebuie să raporteze unităţii de învăţământ în care elevul învaţă, iar şcoala raportează mai departe către DSP.

Testul pozitiv trebuie confirmat de un test antigen rapid sau de un test PCR pe care părintele îl poate solicita acasă, în mod gratuit, prin DSP, sau îl poate comanda la un laborator acreditat (cu plată).

Dacă părintele nu doreşte să facă testul de confirmare, copilul va rămâne la domiciliu, în izolare, timp de 14 zile de la data testului din salivă pozitiv.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio