Ştiri locale

Prima barză din judeţul Covasna a ajuns luni la Bicfalău

Prima barză din județ s-a întors acasă, în satul Bicfalău, aceasta fiind văzută pentru prima dată în cuibul ei luni, pe 8 martie, ne-a precizat preşedintele Asociaţiei Rara Avis, Kelemen László, potrivit căruia în ultimii ani pasărea a fost mereu prima care s-a întors „acasă”.

Mai mult, în 2019, pasărea a revenit în județ tot în data de 8 martie.

Publicitate

„Acum am aflat că ieri a sosit barza în comuna Bicfalău”, ne-a transmis Kelemen László, potrivit căruia în acest an sunt așteptate să revină în cuiburile din județ peste 500 de berze.

„Vin și berzele tinere înapoi, după mine cred că vor veni  peste 6-700 de berze în județ anul acesta. Am văzut chiar mai multe în anii trecuți, sunt berze care nu cuibăresc, vin înapoi, poate că s-au născut aici în județ, dar vin în stoluri mai mari. Deci pentru cuibărit așteptăm să revină peste 500 de berze”, ne-a spus Kelemen László.

Acesta a mai precizat că numărul cuiburilor de barză este în creștere. Dacă anul trecut erau în jur de 250 – cele mai multe în comuna Brateş (peste 30 la număr), anul acesta numărul lor a trecut de 260.

„Avem mai mult de 260, în fiecare an construiesc cuiburi noi. În vară vom ști exact câte sunt, când vom face un nou recensământ”, ne-a mai spus președintele Asociației Rara Avis

Majoritatea cuiburilor se află pe stâlpii de electricitate, iar membrii asociaţiei continuă și în acest an recensământul celor care depăşesc 1 metru, pentru a lua măsuri astfel încât să nu existe riscul de a fi dărâmate în caz de vânt puternic.

În 2017, Enel și Societatea Ornitologică Română (SOR) au lansat o aplicaţie unică în Europa, „Uite Barza”, cu ajutorul căreia s-a realizat recensământul berzelor albe din ţară.

Pe lângă implicarea oamenilor în semnalarea cuiburilor de barză, foarte mulţi locuitori au solicitat suporturi artificiale pentru protejarea acestora.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva 2019

Publicitate
banner we radio