Ştiri locale

Prima barză din judeţul Covasna a ajuns la Bicfalău

Prima barză din județul Covasna s-a întors acasă, în satul Bicfalău, aceasta fiind văzută pentru prima dată în cuibul ei în weekend, ne-a precizat preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”, Kelemen László, potrivit căruia în ultimii ani pasărea a fost mereu prima care s-a întors „acasă” în preajma datei de 8 martie şi de fiecare dată în localitatea Bicfalău.

Localnicii spun că au văzut pasărea încă de sâmbătă dând târcoale caselor din Bicfalău.

Publicitate

„Tocmai am primit vestea că a sosit prima barză din judeţ. Avem mai mulţi colaboratori şi ei ne-au anunţat că barza a ajuns la cuib. De 4-5 ani această barză este mereu prima care ajunge acasă, la Bicfalău, şi suntem foarte bucuroşi că a revenit. Deja de pe 2-4 martie eram atenţi pentru că ştiam că în perioada aceasta vine acasă”, ne-a explicat Kelemen László.

Potrivit acestuia, numărul cuiburilor de barză este în creștere. Dacă anul trecut erau în jur de 260 – cele mai multe în comuna Brateş (peste 30 la număr), anul acesta numărul lor a trecut de 360. Majoritatea cuiburilor de barză din judeţ încă se află pe stâlpii de electricitate, iar membrii asociaţiei continuă monitorizarea cuiburilor care depăşesc 1 metru, pentru a lua măsuri astfel încât să nu existe riscul ca acestea să fie dărâmate în caz de vânt puternic.

Astfel, în acest an Asociaţia „Rara Avis” a demarat un proiect pentru amplasarea altor 15 suporturi pentru cuiburi în diferite zone din judeţ, în scopul stimulării creşterii populaţiei de berze.

„La fiecare 10 ani facem recensământul oficial al berzelor şi cuiburilor din toată ţara, dar facem monitorizarea lor şi anual. Anul acesta am depus un proiect pentru a putea amplasa încă 15 suporturi pentru cuiburi, pentru că este şi cerere din partea populaţiei, oamenii îşi doresc să vadă berze în localităţile lor. Intenţia noastră este să creştem populaţia de berze din judeţ, mai ales că este cerere din partea oamenilor”, ne-a mai spus preşedintele Asociaţiei „Rara Avis”.

Kelemen László a mai explicat că în fiecare an există câteva berze care rămân în judeţ, însă îşi părăsesc cuiburile.

„În fiecare iarnă rămân vreo 5-7 exemplare, anul acesta ştim că au rămas în afara localităţii 1-2 berze, dar nu a fost nevoie să le ajutăm. A fost o iarnă blândă, şi chiar dacă încă mai ninge, păsările au ce mânca. Suntem foarte bucuroşi că mereu revin în judeţul nostru”, ne-a mai spus Kelemen László.

Potrivit acestuia, barza care revine prima în fiecare an la cuibul ei din Bicfalău are circa 5 ani, iar durata de viaţă a unei berze este de 15-25 de ani.

În urmă cu aproape 6 ani, Enel și Societatea Ornitologică Română au lansat o aplicaţie unică în Europa, „Uite Barza”, cu ajutorul căreia s-a realizat recensământul berzelor albe din ţară.

Pe lângă implicarea oamenilor în semnalarea cuiburilor de barză, foarte mulţi locuitori au solicitat suporturi artificiale pentru protejarea acestora.

(Ioana Ardeleanu)

Fotó: Ferencz József / Facebook Kelemen László

Publicitate
banner we radio