Ştiri

Prețul energiei pentru populație va crește de la 1 ianuarie

Preţuri mai mari la energia electrică de la începutul anului viitor. Majorările ar putea ajunge la 13%.

Consumatorii casnici ar putea plăti facturi mai mari cu 7-13%, începând din ianuarie 2018. Aceasta, după ce pe site-ul bursei pentru energie au fost postate rezultatele la licitațiile pentru energia vândută pentru populație. Este vorba despre plaforma bursieră PCSU (Piața Centralizată pentru Serviciul Universal).

Publicitate

De pe această platformă bursieră, consumatorii casnici vor primi de anul viitor în totalitate energia electrică. În acest moment 90% din energie este primită la valoarea la care este tranzacționată pe această platformă, iar 10% este preț reglementat de stat.

În urma licitațiilor de pe această platformă, prețurile sunt mult mai mari decât cele din ultimul trimestru din 2017. De exemplu, pentru energia vândută în perioadele de vârf de consum, adică între orele 18.00 și 22.00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în condițiile în care acum plătim 267 lei pe Mwh.

Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 24:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%.

Această creștere a prețurilor îi va afecta doar pe consumatorii care nu și-au schimbat furnizorul la energia electrică. Pe site-ul ANRE poate fi consultată lista furnizorilor. Tot acolo există informațiile despre prețul practicat de aceștia la energia electrică. În unele cazuri, prețurile sunt cu până la 20% mai mici.

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio