Ştiri

Președintele Iohannis a promulgat legea care permite eliberarea online a cazierului judiciar

Președintele Iohannis a promulgat legea care permite eliberarea online a cazierului judiciar. Va dura însă șase luni până la implementarea sistemului, scrie biziday.ro.

Legea prin care se introduce posibilitatea eliberării cazierului judiciar în format digital prevede și depunerea tot în format online a cererii privind eliberarea actului. Proiectul de lege, adoptat la începutul lunii decembrie de Camera Deputaților cu 250 de voturi „pentru” și promulgat pe 3 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, prevede:

Publicitate
  • La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică;
  • Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice;
  • În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Certificatul de cazier judiciar este documentul eliberat persoanelor, care atestă situația judiciară a acestora și se eliberează persoanei fizice sau juridice care depune cererea tip personal, prin împuternicit sau prin reprezentant legal. Cazierul se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.

George Cristian Tuţă, deputat PNL, afirma la votul din Camera Deputaţilor că prin proiectul de lege, cazierul judiciar va putea fi obţinut de acasă, fiind „un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie”.

„O veste bună este şi pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghişee între 8.00 şi 12.00 şi între 14.00 şi 16.00, aşa cum este cel mai întâlnit program. Sunt convins că specialiştii din Ministerul Digitalizării şi cei din Ministerul de Interne vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie pentru ca cetăţenii români să poată obţină acest document şi, cum înţelegeam de la domnul ministru mai devreme, din ianuarie, pe Ghişeul.ro… februarie, de la începutul anului, vom găsi acest document disponibil”, mai spunea Tuţă.

 

Publicitate
banner we radio