
Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor: „Restrângerea aparatului bugetar trebuie făcută în primul rând în administrația centrală”
Aparatul bugetar este supradimensionat, însă restructurarea ar trebui făcută, în primul rând, la nivel central, a afirmat președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, joi, în cadrul unei conferințe de presă.
Afirmațiile vin după ce președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat săptămâna trecută că Guvernul va reduce numărul secretarilor de stat cu 25% față de situația de până la Parlamentarele de anul trecut, urmând să se reducă și numărul subprefecților.
Întrebat dacă restructurarea ar putea afecta și administrațiile publice locale și județene, Tamás Sándor a declarat că acest lucru ar putea fi luat în calcul în cazul instituțiilor care au un număr mare de angajați.
„Sunt de acord cu dl. Kelemen, dar în ceea ce privește restrângerea aparatului bugetar în primul rând din administrația centrală. Este vorba despre funcționari publici în total, 66-70% sunt în administrația centrală. Desigur, și la noi se poate restrânge, la administrația locală, unde este un număr mai mare de angajați: la Consiliul Județean sau la Primăria Sfântu Gheorghe, dar la Brateș ce să mai restrângi când sunt 6 angajați cu tot cu primar? Eu am avut această discuție cu dl. Kelemen și cu alți colegi, și aș propune să restrângem din sfera administrației publice centrale: de la ministere, de la agenții, de la direcțiile subordonate ministerului și așezate în județe, sunt agenții peste agenții. N-are niciun rost să mai ținem Trezoreria, de exemplu. La ce mai avem nevoie?”, a declarat Tamás Sándor.
Descentralizarea anumitor instituții, soluție pentru reducerea cheltuielilor
Președintele CJ Covasna este de părere că o soluție pentru reducerea cheltuielilor de la nivel central ar fi și descentralizarea anumitor instituții, cum ar fi, spre exemplu, fostele direcții județene pentru sport și tineret (DJST) care în prezent nu au bani să funcționeze. Potrivit acestuia, odată cu înființarea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în noiembrie 2021, DJST-urile au fost împărțite în direcții de familie și tineret, respectiv direcții de sport, multe dintre acestea funcționând doar pe hârtie. Tamás Sándor este de părere că aceste instituții ar trebui transferate în subordinea consiliilor județene.
„Știți în ce hal este Direcția de Sport și Tineret? Și nu doar în județul Covasna, în toată țara. Să ne dea la Consiliul Județean atât Tabăra de la Pădureni (administrată de DJST -n.r.), cât și structura organizatorică. Bani nu ne trebuie, cu banii rezolvăm cu siguranță, și am făcut restrângere de la bugetul național cu descentralizarea. Deci am rezolvat două probleme: cheltuială mai mică și eficientizare. Tabăra de la Pădureni nu funcționează, nu poate să funcționeze datorită situației neclare din tot sistemul. Nu e vina celor din județul Covasna, este vina întregului sistem din România. Să o dea Consiliului Județean, o punem în funcțiune și fac economii la bugetul național. Ei (DJST – n.r.) nu au bani să funcționeze. Cândva, ca să aibă doamna Gabriela Firea Ministerul Familiei și Tineretului, au tăiat în două o instituție care, tăiată în două, nu putea să funcționeze legal. Ca să ai Direcție trebuie să ai cel puțin 16 angajați, iar separat nu avea 16 angajați, și astfel a funcționat ani de zile ilegal (…) Știm că suntem gazde mai bune decât e statul”, a mai spus Tamás Sándor.
În ultimii ani, Consiliul Județean Covasna a încercat în mai multe rânduri să obțină trecerea Taberei de la Pădureni din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în domeniul public al Județului Covasna, însă fără succes, deși aceasta este ultima tabără din județ rămasă în subordinea Ministerului.
Autoritățile județene au în plan revitalizarea taberei pentru ca aceasta să poată fi folosită de tinerii din județ, și nu numai, așa cum s-a întâmplat și în cazul taberelor din Zăbala și Comandău. Aceasta din urmă, spre exemplu, a fost transferată în anul 2009 din proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului în cea a Consiliului Judeţean Covasna, iar 2015 a fost dată în administrarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe. În locul fostei tabere școlare, autoritățile județene au construit un centru de agrement nou, pe care l-au inaugurat la finalul anului 2019, și care poate asigura cazare și masă pentru grupe de 50-60 de persoane, atât vara cât și iarna, putând fi folosit inclusiv pentru cantonamente sportive.
Săptămâna trecură, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că aparatul bugetar este supradimensionat, fiind nevoie de o analiză pentru a se vedea în ce măsură România are nevoie de 1,3 milioane de funcționari.
Acesta a precizat că în coaliție s-a discutat și despre reducerea numărului subprefecților, astfel că județele cu peste 500.000 de locuitori rămân cu 2 subprefecți, iar cele sub 500.000 de locuitori vor avea câte un subprefect.
(Ioana Ardeleanu)