Ştiri locale

Preşedintele CJ Covasna: „Peste o jumătate dintre medicii de familie din judeţ vor ieşi la pensie şi nu avem soluţii”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, afirmă că mai mult de o jumătate dintre medicii de familie din judeţul Covasna vor ieşi la pensie în următorii ani iar autorităţile locale nu au pârghii pentru a aduce alţi medici în locul acestora.

„Este o problemă şi nu există legislaţie prin care să impui cuiva să fie medic de familie. Nu putem să rezolvăm această problemă pe plan judeţean. Lipsa medicilor de familie este o problemă pe plan naţional, dar pe noi ne priveşte judeţul Covasna, unde peste o jumătate dintre medicii de familie vor ieşi rapid la pensie, în următorii ani. La Malnaş deja nu mai există medic de familie. Am ajuns într-o situaţie delicată şi nu ştiu cum o să fie”, a declarat luni Tamás Sándor.

Publicitate

Potrivit acestuia, o altă problemă pe care autorităţile judeţene încearcă de ani de zile să o rezolve, fără rezultat, este înfiinţarea unui serviciu stomatologic de urgenţă.

„Medicii stomatologi toţi sunt privaţi, deci nu există un sistem public şi din cauza asta nu am putut să rezolvăm să avem un serviciu de asistenţă stomatologică de urgenţă în judeţ, deşi noi am oferit şi spaţiu şi aparatură. Dar nu am putut organiza continuitatea acestei urgenţe, pentru că medicii dentişti sunt privaţi şi nu pot fi obligaţi”, a mai spus Tamás Sándor.

Potrivit unui raport al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP) Covasna, mai mult de o jumătate dintre medicii de familie din judeţ au în jur de 60 de ani şi vor ieşi în curând la pensie.

„Din o sută medici de familie, 51 de medici au împlinit sau vor avea în anul 2017 vârsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre aceştia, un număr de 21 de medici au deja sau vor avea în anul curent vârsta peste 65 de ani”, se arată în raportul postat pe pagina de internet a DSP Covasna.

Asistenţa medicală primară în judeţul Covasna este asigurată la ora actuală de o sută de medici de familie titulari, dintre care 55 în mediu urban şi 45 în mediu rural, care au înscrişi pe liste, în medie, aproximativ 2.100 de asiguraţi.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio