Ştiri

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat. Începe rotativa guvernamentală

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat din funcţie, ceea ce duce la demiterea întregului Guvern. Odată cu demisia lui Ciucă se intră în calendarul pentru învestirea Guvernului Ciolacu, în aşa numita “rotativă guvernamentală” agreată între PSD şi PNL. Noul Executiv ar urma să fie instalat la Palatul Victoria până la finalul acestei săptămâni. Până la învestirea noului guvern, președintele Klaus Iohannis îl va desemna în funcția de prim-ministru interimar pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției, potrivit surselor Digi24.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, într-o declarație de presă la Guvern, demisia din funcție, primul pas pentru realizarea rotației guvernamentale. Liderul PSD Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat prim-ministru.

Nicolae Ciucă a precizat că liderii coaliției doresc ca până joi să fie instalat noul Guvern.

„În urmă cu două săptămâni am ieșit în declarații comune liderii Coaliției și ne-am asumat că rotativa nu se produce pe 25 mai, ci ne continuăm resposabilitatea să închidem conflictul de muncă din Educație. (…) Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim toate aceste măsuri rugând sindicatele să înțeleagă faptul că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, care să nu fie populiste și care să reprezinte decizia politică responsabilă, atât în interes public, cât și în interesul dascălilor. Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al României”, a declarat printre altele Nicolae Ciucă.

Potrivit calendarului discutat în Coaliție, guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi învestit din Parlament până la finalul săptămânii.

După demisia lui Nicolae Ciucă urmează consultări la Palatul Cotroceni, cel mai probabil marți, urmate de desemnarea unui premier de către președintele Klaus Iohannis, audierea miniștrilor în Parlament, miercuri, și joi votul de învestitură precum și depunerea jurământului.

Negocierile politice sunt, momentan, blocate. Potrivit informațiilor Digi24.ro, protocolul nu mai există, motiv pentru care PSD și PNL își vor împărți din nou ministerele.

Nu este clar dacă UDMR mai rămâne în guvern, după ce Marcel Ciolacu i-a propus lui Kelemen Hunor să renunțe la Dezvoltare și Mediu.

Conducerea UDMR a anunţat că nu va face parte din guvern dacă nu rămâne cu Dezvoltarea. „Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaște și domnul Ciolacu”, a declarat, luni, Kelemen Hunor.

Liberalii vor neapărat un minister care gestionează un buget mare, pentru că cei de la PSD refuză să le dea Transporturile, așa cum scrie în protocolul Coaliției, la punctul despre cum se desfășoară rotația guvernamentală.

Ministerul Transporturilor este o miză importantă în perspectiva alegerilor de anul viitor, și social democrații preferă să îl păstreze aici pe Sorin Grindeanu, care și-ar fi dorit să plece ca președinte la Camera Deputaților.

Aici s-au blocat, duminică, și negocierile dintre Ciolacu și tandemul Ciucă-Bode. Social-democrații susțin că discuțiile cu cei doi sunt îngreunate de faptul că aceștia nu ar avea un mandat clar din partea partidului, și pentru fiecare punct aflat în negociere se duc la PNL cu o ofertă și se întorc cu o alta variantă, care contrazice discuțiile inițiale.

În plus, în PNL există voci care susțin că Ciucă ar trebui să pledeze pentru scoaterea UDMR de la guvernare, ca să câștige niște puncte electorale, și chiar să scoată PNL de la guvernare, pentru a se „odihni” în Opoziție înainte de alegerile de anul viitor.

Guvernul Ciolacu va avea mai puține ministere, după ce Turismul trece la Economie și Sportul la ministerul Familiei.

VIDEO cu declaraţiile lui Nicolae Ciucă AICI.

 

Publicitate
banner we radio