Ştiri

Premierul britanic, poziţie clară despre cetăţenii care rămân în Marea Britanie după Brexit

Premierul britanic Theresa May a promis, joi, simplificarea procedurii pentru rămânerea cetăţenilor Uniunii Europene în Marea Britanie după Brexit, precum şi prioritizarea drepturilor şi beneficiilor cetăţenilor, relatează site-ul BBC News.

Prin intermediul unei postări pe Facebook, Theresa May a subliniat că procedura aplicării pentru un statut stabil în Marea Britanie va fi simplificată, iar costurile vor fi reduse.

Publicitate

„Am fost clară în acest demers că drepturile cetăţenilor sunt prioritare. Ştiu că şi ceilalţi lideri au acelaşi obiectiv: să protejeze drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor britanici care trăiesc în UE. Vreau să vă asigur că această chestiune rămâne o prioritate, că suntem uniţi în privinţa principiilor cheie şi că, în săptămânile viitoare, accentul se va pune pe obţinerea unui acord care să funcţioneze pentru oamenii din Marea Britanie şi pentru cetăţenii din UE”, a spus May.

Potrivit experţilor, mesajul premierului britanic are două scopuri: reasigurarea cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie şi influenţarea Uniunii Europene să avanseze discuţiile de Brexit la următorul nivel. Tot joi, Theresa May se va adresa liderilor UE în cadrul unui summit la Bruxelles.

„Cetăţenii UE care au trăit în Marea Britanie au adus o importantă contribuţie ţării noastre. Şi vrem ca ei şi familiile lor să rămână. Nu aş putea fi mai clară: cetăţenii UE care trăiesc în mod legal în Marea Britanie astăzi vor putea să rămână. Dar acest acord va oferi certitudine nu numai în ceea ce priveşte rezidenţa, ci şi asistenţa medicală, pensiile şi alte beneficii. Cetăţenii UE care au contribuit la sistemul britanic – şi cetăţenii britanici din sistemul unei ţări din UE27 – pot beneficia de pe urma contribuţiei”, a mai spus May.

Premierul britanic apreciază că un acord va fi încheiat în următoarele săptămâni, întrucât mai sunt puţine aspecte care trebuie soluţionate.

„Dezvoltăm un proces digital simplificat pentru cei care solicită un statut de rezidenţă în Marea Britanie. Vom păstra costul cât mai scăzut posibil – nu mai mult decât costul unui paşaport britanic. Criteriile aplicate vor fi simple, transparente şi strict în conformitate cu acordul de retragere din UE. Mai important, pentru orice cetăţean UE care deţine reşedinţă permanentă va exista o procedură simplă pentru schimbarea statutului lor actual în rezident al Marii Britanii”, a mai spus Theresa May.

Liderii Uniunii Europene se vor întruni în cadrul unui summit la Bruxelles, joi şi vineri, pentru a discuta despre propunerile Marii Britanii privind acordul de Brexit.

Premierul britanic Theresa May va prezenta planurile actualizate privind negocierile de Brexit şi va încercă să argumenteze că au fost înregistrate progrese suficiente pentru a duce discuţiile la următorul nivel. După discursul Theresei May, liderilor celor 27 de state membre UE vor avea o întâlnire separată.

Publicitate
Publicitate
banner we radio