Ştiri locale

Premieră națională: Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, câștigătorul unui proiect de cercetare în domeniul oncologic

Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este singura unitate medicală din România care s-a înscris și a câștigat un proiect de cercetare Orizont 2020 pentru dezvoltarea de tehnologii digitale, finanțat din fonduri europene.

Inițiat printr-un apel al Comisiei Europene și bazat pe inteligență artificială, concepută pentru sprijinul pacienților, medicilor și cercetătorilor, proiectul în valoare de 600.000 de euro promite dezvoltarea unor aplicații pentru perfecționarea procesului de diagnosticare în domeniul oncologic.

Programul functionează pe bază de apeluri de depunere a proiectelor, desfășurate pe parcursul fiecărui an. În general, acestea sunt depuse  de către consorții formate din minimum 3 state membre ale Uniunii Europene. Astfel, alături de Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, la acest program participă unități medicale din Spania și Italia.

„Am înregistrat două proiecte, ambele cu finanțare europeană, dar unul cu finanțare la nivel național, celălalt cu participare la finanțare pe lângă Comisia Europeană, proiecte finanțate din fonduri Horizon 2020 (…) Unul dintre ele este un proiect de cercetare pentru dezvoltarea, punerea în funcțiune și testarea în condiții spitalicești a aplicaților de inteligență artificială care se folosesc cu preponderență în momentul de față în domeniul oncologic, imagistică oncologică. Valoarea cu care spitalul nostru poate să participe este de 600.000 de euro. Proiectul (…) a fost înregistrat pe 4 iunie, la ora 10.47, ora Bruxelles-ului. Spitalul nostru participă alături de un consorțiu italian și spaniol, suntem singurul spital din țară care participăm. Colegii mei au lucrat mult timp în finalizarea proiectului, iar beneficiul este dezvoltarea acestor aplicații care pot fi folosite pentru perfecționarea procesului de diagnosticare în domeniul oncologic”, a explicat managerul unității medicale, Andras-Nagy Robert.

Potrivit acestuia, al doilea proiect vizează întărirea capacității de răspuns și tratament în perioada pandemiei, iar Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe a aplicat pentru achiziționarea mai multor echipamente necesare în tratamentul pacienților internați la secția de Terapie Intensivă.

„Noi ne-am axat mai mult pe întărirea capacității de tratament la secția de Terapie Intensivă, am propus achiziționarea de ventilatoare, infuzomate, de injectomate precum și alte echipamente folosite în Terapie Intensivă, respectiv achiziționarea de echipamente de protecție în perioada următoare, tot pentru tratamentul pacienților COVID. Valoarea totală a proiectului este de peste 2.800.000 de euro și a fost înregistrat de către spitalul nostru în data de 22 iunie”, a mai spus managerul spitalului din Sfântu Gheorghe.

Orizont 2020 este programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene prin care se urmărește dezvoltarea excelenței științifice la nivel european, și dispune de o finanțare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020).

În cadrul acestui program pot fi propuse proiecte proprii inovative, sau se poate participa în consorții pentru dezvoltarea unor noi produse și soluții pe piață alături de alte instituții de la nivelul Uniunii Europene.

Programul poate constitui un real ajutor pentru finanțarea activității de cercetare, angajarea unor resurse umane valoroase, achiziția de echipamente performante și acces la baze de date și licențe software.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio