Ştiri locale

Premieră națională la Sfântu Gheorghe: ochelari VR la cursurile de prim ajutor ale Asociației Salvatore

Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe bifează o nouă premieră națională, introducând testele VR la finalul cursurilor de prim ajutor. Cu ajutorul realității virtuale, cursanții participă la o simulare pentru acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, fiind nevoiți să ia deciziile corecte într-un timp cât mai scurt pentru a readuce la viață pacientul.

Primii care au testat noul sistem au fost membrii Asociației Caritas Băile Homorod din județul Harghita. Cursul a avut loc în zilele de 22 și 23 octombrie, iar cei 30 de participanți au trecut cu brio testul final.

Publicitate

„Este o premieră în România, nicio altă organizație nu mai face așa ceva la finalul cursurilor de prim ajutor. Ne-am gândit să venim cu ceva ieșit din comun, să facem mai atractive și mult mai utile aceste teste, decât să îi punem pe cursanți să bifeze răspunsurile corecte cu pixul pe foaie. Am găsit o aplicație, iar cu ajutorul acestor ochelari VR îi ajutăm să trăiască experiența acordării primului ajutor cât mai aproape de realitate, în condiții de stres, când aparținătorii pacientului sunt panicați și pun întrebări. Este un mic filmuleț de 15 minute, cu întrebări și răspunsuri, și are și un impact emoțional asupra lor. Este vorba despre un băiat de 16 ani care are un stop cardio-respirator în timp ce se joacă fotbal cu prietenii lui. Începe să se simtă rău, intră în casă și se prăbușește la pământ. Prietenii lui observă că nu mai revine, așa că intră după el în casă, iar de acolo începe totul. Prin intermediul ochelarilor VR cursanții trăiesc experiența aceasta ca și cum ar fi la fața locului, sunt întrebați, de exemplu, unde trebuie să pună electrozii defibrilatorului, sau cum să poziționeze mâinile în momentul în care fac masaj cardiac”, ne-a explicat președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

Aplicația Lifesaver VR poate fi descărcată gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă, din AppStore și Google Play, însă pentru ca experiența să fie cu adevărat unică, este nevoie și de o pereche de ochelari VR.

„Este ca și cum ai fi la fața locului, ai niște vieți în joc, dacă răspunzi greșit nu poți să ieși sau să mergi mai departe, jocul îți amintește care este răspunsul corect și ce ar trebui de fapt să faci ca să salvezi pacientul”, a mai explicat Buna Hunor.

Coordonatorul voluntarilor organizației Caritas, Kocsis András, ne-a declarant că cei 30 de participanți au urmat un curs de prim ajutor de 20 de ore, desfășurat pe parcursul a două zile, iar la final au susținut examenul cu ajutorul realității virtuale. Potrivit acestuia, experiența a fost una cu totul deosebită, iar membrii organizației au putut observa imediat consecințele deciziilor luate.

„Pentru noi a fost o experiență foarte plăcută, o experiență nouă, cursanții nu știau că vor participa la un examen unde au posibilitatea să încerce realitatea virtuală. Toți au trecut examenul cu brio și fără stres, iar asta cred că este cel mai important. Vom mai organiza și în perioada următoare astfel de cursuri. În weekend am avut 30 de participanți, dintre care 25 voluntari din cadrul organizației Caritas, iar restul 5 au fost angajați de-ai noștri. Experiența a fost foarte vie, iar participanții au putut să vadă imediat și consecințele deciziilor luate. Au primit feedback foarte repede în cazul în care au greșit un răspuns, și este un lucru pe care nu poți să ți-l permiți în viața reală, atunci când vorbim despre acordarea primului ajutor, pentru că ar costa foarte mult”, ne-a spus Kocsis András.

Investiția s-a cifrat la circa 10.000 de lei, iar cei 30 de ochelari VR vor putea fi utilizați gratuit la finalul cursurilor de prim ajutor de toți participanții.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate