Ştiri

Premieră: Monitorul Oficial va fi accesibil gratuit integral online

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I şi a II-a, este disponibil în mod gratuit şi liber, permanent, acesta fiind accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.18 din Legea pentru organizarea Monitorului Oficial al României, în sensul instituirii gratuităţii accesului la formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi Partea a II – a, document portabil, fără filigran sau inscripţii suplimentare formatului tipărit, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire şi imprimare de către orice utilizatori.

Publicitate

„Regia Autonomă „Monitorul Oficial” editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât şi în format electronic. Formatul tipărit este pus la dispoziţia tuturor utilizatorilor contra cost. Formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I şi a II -a, este disponibil în mod gratuit şi liber, permanent. Formatul electronic gratuit şi liber este de document portabil, fără filigran sau inscripţii suplimentare formatului tipărit; acesta devine accesibil tuturor utilizatorilor în aceeaşi zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire şi imprimare”, mai prevede textul adoptat.

Ministrul Economiei, deputatul USR PLUS Claudiu Năsui, iniţiator al proiectului, a spus că această lege este o „dovadă de normalitate”, menţionând că speră ca mai multe dintre instituţiile statului să meargă în direcţia „datelor deschise, a transparentizării”.

„Am crede că în 2021 nu este nevoie de o lege ca Monitorul Oficial să fie în format deschis, prietenos, PDF, dar iată că este nevoie de o astfel de lege. Este normal ca românii să aibă uşor acces la lege, fără îngrădiri, fără o platformă, cum este acum, în care nu se pot face căutări, nu se poate salva, să se facă scanări de pe document. Nu este normal. Şi de aceea mă bucur că am avut o susţinere transpartinică pentru acest proiect”, a spus Năsui.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a arătat că toate actele normative pe care Monitorul Oficial le publică trebuie să fie accesibile fiecărui cetăţean român.

„Monitorul Oficial este un serviciu public. Pe cale de consecinţă, toate actele normative pe care Monitorul Oficial le publică trebuie să fie accesibile fiecărui cetăţean român. În formatul actual, este evident că nu avem de a face cu accesibilitate şi este aproape o imposibilitate de a citi Monitorul Oficial”, a adăugat Andronache.

Publicitate
banner we radio