Ştiri locale

Premieră la Şugaş Băi: ture de schi gratuite pentru persoanele cu dizabilităţi

Doi monitori de schi din Mădăraş, judeţul Harghita, organizează plimbări cu schiurile pentru persoanele cu dizabilităţi, în special motorii, după o idee preluată din Polonia. Membrii Asociaţiei Nurture in Nature au început să organizeze astfel de ture de schi anul trecut, şi pentru că ideea lor s-a bucurat de succes, au decis să ajungă în cât mai multe zone din Transilvania.

Vineri, 25 februarie, echipa va ajunge în premieră în judeţul Covasna, pe pârtia de schi de la Şugaş Băi, unde vor fi aduse două scaune de tip sit ski, adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, cu care acestea se vor putea plimba gratuit în baza unei programări prealabile.

Publicitate

„Activitatea constă în ture de schi cu scaune special concepute pentru persoanele cu dizabilităţi, sunt ca nişte scaune rulate doar că sunt pe schiuri, au telescop, se mişcă. Practic, persoana cu dizabilităţi este aşezată în acel scaun, iar în funcţie de dizabilitatea pe care o are şi forţa corpului superior, poate fi pilotată din spate, cu ajutor, sau poate să meargă pe pârtie singură, folosind braţele şi două beţe de schi. Activitatea este gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi, Sepsi ReKreativ ne-a oferit pârtia şi teleschiul de la Şugaş Băi gratuit timp de o zi, între orele 15:00-21:00. Încercăm să profităm de aceste 6 ore, vom veni doi piloţi cu două scaune, ceea ce înseamnă că vom putea plimba între 12 şi 15 persoane, pentru că o activitate durează circa o oră, cu tot cu instalarea persoanei cu dizabilităţi în scaun, care durează 10-15 minute. Am mai organizat astfel de activităţi în acest an la Şumuleu-Ciuc şi la Harghita-Mădăraş, iar acum venim la Şugaş Băi deoarece în jurul localităţii Sfântu Gheorghe este o comunitate destul de mare de persoane cu dizabilităţi”, ne-a explicat Ruszuly Emese, cofondatoarea Asociaţiei Nurture in Nature.

Deşi aflată la început de drum, echipa a investit deja şi în 3 biciclete speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru a le oferi acestora din urmă cât mai multe posibilităţi de a face mişcare în aer liber. Investiţia a fost posibilă după ce Asociaţia a reuşit să obţină o finanţare în acest sens.

„Sezonul trecut a fost primul nostru sezon, a fost un an demo, nu am făcut foarte mare publicitate pentru că nu aveam destule cunoştinţe şi nici capacitatea de a ne plimba sau de a avea foarte mulţi clienţi. Ideea ne-a venit după ce am văzut pe Facebook, în Polonia, o persoană care se ocupă cu această activitate, şi fiind instructori de schi ne-a plăcut foarte mult această idee. Este un segment foarte exclus şi foarte ascuns, copiii cu orice fel dizabilităţi au foarte puţine posibilităţi să iasă din zona de confort, să iasă afară, în aer liber, să aibă astfel de activităţi. Cumva lucrurile s-au aliniat, am avut şi o posibilitate de finanţare cu care am reuşit să cumpărăm echipamentele acestea speciale, scaune tip sit ski, şi am cumpărat şi 3 biciclete downhill tot pentru persoane cu dizabilităţi, pilotate din spate (…) Încercăm să ducem această activitate pe pârtii diferite, în zone diferite. Următoarea activitate probabil că va fi organizată în Pasul Bucin”, a mai spus cofondatoarea Asociaţiei.

Până miercuri, pentru activitatea care va avea loc în data de 25 februarie au fost deja înscrişi 6 copii cu dizabilităţi, iar locurile sunt limitate. Cei care doresc să participe pot trimite un mesaj pe pagina de Facebook a Asociației Nurture in Nature, sau pot face o programare sunând la numărul de telefon: 0724 035 088.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio