Ştiri locale

Premieră pentru Spitalul Județean: prelevare de organe

Conducerea instituției are deosebita plăcere să vă informeze asupra faptului că în data de 17 martie 2015, marți a avut loc prima prelevare de organe din istoria spitalului, respectiv a regiunii (județele Harghita și Covasna). Intervenția minuțioasă, contracronometru, de circa șase ore – în cadrul căreia au fost prelevate ficatul, respectiv material osos, precum și ligamente – a fost efectuată de către Dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg, respectiv Dr. Andrei Nica, medic primar ortoped, ambii specialiști ai Institutului Fundeni din Capitală, cu implicarea specialiștilor din cadrul instituției din Sfântu Gheorghe.

\"radu

\”Dorim să atragem atenția asupra faptului că echipele Secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă, Chirurgie, Ortopedie și Bloc Operator ale spitalului au depus un efort demn de laudă pentru a asigura condițiile optime unei astfel de intervenții. Succesul se datorează în primul rând lucrului în echipă prestat exemplar de tot colectivul secțiilor enumerate. Instituția noastră a primit aviz pentru prelevare de organe în octombrie 2013, iar până în momentul de față patru au fost cazurile în care a fost confirmată eligibilitatea prelevării de organe, însă niciodată nu s-a ajuns la prelevarea propriu-zisă\” – a declarat managerul spitalului András-Nagy Róbert.

Publicitate

Prelevarea organelor a devenit posibilă după ce pacienta de 76 de ani a suferit un atac cerebral sever, iar specialiștii unanim au constatat moartea cerebrală. Pentru prima oară în istoria instituției aparținătorii și-au dat acordul la donarea organelor, gest pentru care conducerea instituției dorește și pe această cale să-și exprime sincerele mulțumiri.

După cum vă este cunoscut numărul celor care donează organe este pe mai departe redus la nivel național și regional deopotrivă, în comparație cu numărul suferinzilor, a căror viață depinde de transplant. Prin intervenția efectuată la Spitalul Județean de Urgență \”Dr. Fogolyán Kristóf\” Sfântu Gheorghe specialiștii de fapt au redat șansa de viață mai multor pacienți, iar complexitatea unor astfel de operații o descrie în mod plastic chiar doctorul Radu Zamfir în afirmația sa din 2010: \”operaţiile mari şi complexe sunt ca înotul fără colac\”.

Biroul de Presă

 Spitalul Județean de Urgentă \”Dr. Fogolyán Kristóf\” Sfântu Gheorghe

Publicitate
banner we radio