Ştiri locale

Premieră coregrafică la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe

Stagiunea de întâlniri şi experienţe performative dans#wanderer, iniţiată de coregraful Cosmin Manolescu în cadrul programului artistic propus de Platforma Zonad, continuă luna aceasta, la Sfântu Gheorghe, cu două evenimente – spectacolul „Călătorie către mine însumi” şi #3 pentru 3 spectatori.

Conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a precizat, miercuri, că reprezentaţiile vor avea loc pe 28 iunie, respectiv 29 iunie, iar cei interesaţi să participe la evenimente îşi pot face rezervări.

„Condus de coregraful Cosmin Manolescu şi realizat în colaborare cu performerii Idris Clate şi Judith State, proiectul dans#wanderer va prezenta în premieră la Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe două evenimente speciale (…) Proiectul dans#wanderer este inspirat de cartea ‘The Wander Society’ de Keri Smith (Penguin Books, 2016), care vorbeşte despre filosofia călătoriei de tip experienţial şi descoperirea necunoscutului (www.thewandersociety.com). Este o producţie Paradis Serial, realizată în 2017 de Fundaţia Gabriela Tudor, în parteneriat cu DeVIR/CAPa (Faro) în conexiune cu festivalul encontros do DeVIR, după perioade de lucru la Centrul de Teatru Educaţional Replika, ODD, studioul RAP/Fabrica de Pensule, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Institutul Cultural Român Lisabona”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, spectacolele şi proiectele lui Cosmin Manolescu (coregraf, performer şi director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor) se află la graniţa dintre performance-dans-happening şi au fost prezentate cu succes la Bucureşti, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga etc., fiind premiate la diverse festivaluri din ţară şi în străinătate.

„Din 1998, Manolescu a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesionişti ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România şi în străinătate. În cei peste 25 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidenţe, ateliere) şi a avut un rol important în promovarea şi dezvoltarea dansului contemporan în Romania”, se arată în comunicat.

În decembrie 2014, Centrul Naţional al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelenţă pentru contribuţia adusă dezvoltării dansului contemporan, iar în 2017 a primit premiul pentru Rezistenţă în Cultură pentru cei 20 de ani de activitate cu Fundaţia Gabriela Tudor, oferit de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spaţiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015, al programului E-Motional. În 2013 a iniţiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat şi spectacolul Zmeul, mai menţionează sursa citată.

Pentru spectacolul „Călătorie către mine însumi” spectatorii îşi pot rezerva locurile la adresa de email pr@tam.ro sau 0725 112 225, iar pentru experienţa performativă de 3 spectatori, înscrierile se pot face la https://goo.gl/forms/pkHPWEAf7R2rdhYO2 .

Stagiunea dans#wanderer va continua pe plaja Corbu, pe litoralul Mării Negre, unde, între 19-27 august, va avea loc un cantonament de dans contemporan condus de coregraful Cosmin Manolescu, precum şi cu alte întâlniri şi evenimente performative în perioada septembrie-noiembrie 2018, unde mai există 2 locuri disponibile, precizează sursa citată.

(Agerpres)