Ştiri locale

Prefectura Covasna: Vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul, un act reprobabil

Conducerea Prefecturii Covasna condamnă vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, afirmând că „este un act reprobabil, care nu-şi are locul în Sfântu Gheorghe şi nici în judeţul Covasna”.

Prefectul judeţului, Raduly Istvan, menţionează într-un comunicat de presă că a solicitat Poliţiei „să-şi facă datoria şi să aducă cât mai repede făptaşii în faţa justiţiei”.

Publicitate

„Chiar înainte de 4 iunie (când s-au împlinit 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon – n.r.) am cerut tuturor părţilor să se abţină de la acţiuni care ar putea tulbura pacea socială. Sunt dezamăgit de faptul că există provocatori care nu sunt interesaţi de coexistenţa paşnică, ci lucrează pentru a învrăjbi oamenii. Noi, cei care trăim aici, trebuie să ne respectăm reciproc şi să nu lăsăm loc pentru divergenţe. Nu avem nevoie de tensiuni sociale, cu toţii ne dorim locuri de muncă sigure şi un viitor mai bun. Nu ştim încă cine a comis-o, dacă a fost un act nesăbuit, o provocare sau o diversiune. Solicit poliţiei să-şi facă datoria şi să aducă cât mai repede făptaşii în faţa justiţiei”, a declarat prefectul Raduly Istvan.

Grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe a fost profanat, sâmbătă, de persoane necunoscute, care au scris cu vopsea albă, pe soclul acesteia, TRIANON 1920 şi au desenat un steag roşu-alb-verde.

Incidentul s-a petrecut la o zi după ce aproape 200 de persoane, majoritatea venite din alte judeţe, au sărbătorit în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Tot vineri, cu câteva ore înainte de manifestarea organizată de Asociaţia „Calea Neamului”, peste 200 sute de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 de la semnarea „dictatului” de la Trianon în cadrul unei adunări organizate de Consiliul Naţional Secuiesc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, ambele acţiuni desfăşurându-se paşnic, fără incidente.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a anunţat vineri seară că a demarat cercetările pentru identificarea persoanelor care au profanat statuia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată, stâlpii care înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc.

Şi conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a condamnat profanarea statuii, considerând-o o „acţiune provocatoare”.

„Este evident că vorbim despre o provocare şi este foarte important să aflăm cine este autorul. Condamnăm ferm astfel de gesturi”, a declarat primarul Antal Arpad, potrivit unui comunicat de presă.

Primarul a cerut Poliţiei locale şi naţionale să facă investigaţii şi să identifice făptaşii şi a făcut apel către cetăţeni să sprijine autorităţile dacă deţin indicii care să ajute ancheta.

Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio