Ştiri locale

Prefectura Covasna va verifica folosirea limbii minorităților în toate instituțiile din județ

Prefectura Covasna va verifica modul în care autoritățile publice locale din județ respectă legislația privind utilizarea limbilor minorităților naționale, în localitățile unde procentul acestora din urmă depășește 20% din numărul total al locuitorilor, conform ultimului recensământ.

Potrivit Codului Administrativ, autoritățile publice trebuie să asigure, atât în limba oficială a statului, cât și în cea a minorității, inscripționarea denumirii localităților, străzilor, piețelor și parcurilor, respectiv a instituțiilor publice aflate în subordine, și să afișeze anunțurile de interes public în ambele limbi.

„Din ce am citit în articolul respectiv: autoritățile publice locale asigură obligatoriu inscripționarea denumirii localităților și instituțiilor publice, deci nu zice că pot, ci că asigură (…) Asta înseamnă foarte clar că în acele unități administrativ teritoriale unde din numărul total al locuitorilor există o pondere de peste 20% dintr-o naționalitate, indiferent de care, acolo trebuie să aibă obligatoriu, la intrare, inscripții atât în limba română cât și în limba minorităților. În plus, orice comunicare trebuie să fie bilingvă, iar dacă mergem și mai adânc, art. 195 (2) spune că cetățenii aparținând unei minorități naționale cu pondere de 20%, se pot adresa oral sau în scris, în limba minorității naționale respective, și primesc răspuns atât în limba română cât și în limba minorității naționale respective. Vorbim inclusiv de formularele tipizate care trebuie să fie pe ambele limbi (…) Urmează o verificare din partea Instituției Prefectului la toate instituțiile statului, la serviciile deconcentrate și peste tot, să vedem dacă a fost sau nu respectat acest articol”, a spus prefectul Ráduly István. 

Comunicare bilingvă în Prefectură?

Întrebat de ce tocmai instituția pe care o conduce nu respectă prevederile acestui articol, respectiv nu comunică și în limba minorităților, prefectul a declarat că odată cu formarea Cabinetului Prefectului „datele problemei se vor schimba”.

„Prefectul încă nu are Cabinetul format, așteptăm de la București aprobarea pentru noua organigramă pe care am propus-o eu, întrucât înainte să plece, în baza OUG 906 din 2020, fostul prefect a modificat în așa fel încât a lăsat cabinetul fără oameni. Nu am cu cine să lucrez. (…) O să rezolvăm, vă promit că rezolvăm (…) O să vedeți schimbările odată ce se formează Cabinetul Prefectului, se vor schimba datele problemei”, a spus prefectul.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio