Ştiri locale

Prefectura Covasna face apel la ONG-uri și primării să se implice în campania „Curățăm România”

Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna și cei ai Direcției Silvice, împreună cu Primăria Micfalău și mai mulți voluntari din județ au reuşit să colecteze în ultimele săptămâni peste 11 tone de deşeuri abandonate în albiile unor râuri şi pâraie.

Acțiunile de ecologizare se desfășoară în cadrul campaniei naționale „Curățăm România”, pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat-o în data de 4 aprilie. Într-o conferință de presă, prefectul județului, Ráduly István, a făcut un apel către autorităţile locale şi organizaţiile nonguvernamentale să se implice în această campanie, subliniind că pentru un județ curat, fără deșeuri, este nevoie de o implicare mai mare.

Publicitate

„Pe 12 aprilie, prin Ordin al prefectului, a fost numit Grupul de lucru pentru campania Curățăm România (…) Este o campanie foarte utilă, binevenită, pentru că problema noastră majoră la nivel național – și mai puțin la nivelul județului Covasna – este mizeria pe care o întâlnim mai ales de-a lungul căilor rutiere, feroviare, sau în albiile apelor curgătoare (…) Până în prezent, doar Direcția Silvică, cea de Gospodărire a Apelor și Primăria Micfalău s-au alăturat acțiunii, deși ar fi bineveniți și reprezentanții altor UAT-uri și cei ai unor ONG-uri. În perioada 8 – 20 aprilie, Direcția Silvică a colectat 1.330 de kilograme de deșeuri din natură, SGA a colectat 9.693 de kilograme, iar locuitorii din Micfalău au colectat 400 de kilograme de deșeuri. Este lăudabil, dar dacă vrem cu adevărat ca până la sfârșitul campaniei să avem un județ fără deșeuri, avem nevoie de mult mai mult decât atât”, a spus prefectul Ráduly István.

Prefectul a precizat că deșeurile colectate până acum au constat, în principal, în resturi menajere, PET-uri, plastic, sticlă, metal sau resturi din construcții. Acesta a menționat că, recent, un grup de turiști care se afla în drumeție în zona Munților Buzău a descoperit și predat un sac cu deșeuri în interiorul căruia se afla și o factură cu numele proprietarului, fiind vorba despre o persoană care deține o cabană de vacanță în județ.

În acest caz, Poliția a deschis o anchetă, iar cel care a aruncat deșeurile va fi tras la răspundere.

„Un cetățean a aruncat câteva resturi din construcții: cabluri electrice, diferite tuburi, iar pe lângă aceste resturi s-a găsit și o factură cu ajutorul căreia a fost identificat proprietarul acelor materiale aruncate. Am solicitat conducerii Poliției să încerce să-l găsească pe cel care a aruncat deșeurile. Este posibil și să nu fi fost titularul facturii cel care le-a aruncat, dar acea factură a ajuns la cineva care a aruncat deșeurile. Din punctul meu de vedere, nu doar cel care a aruncat gunoiul trebuie amendat, ci și cel care i-a încredințat acel pachet ca să fie aruncat undeva. Este vorba despre o persoană care are o casă de vacanță într-o localitate din județ, și bănuiesc că nu are nici contract de servicii cu Tega, pentru că nu locuiește acolo decât o dată la câteva luni”, a mai spus prefectul, care a mai precizat că spre deosebire de alte judeţe din ţară, Covasna este un judeţ curat.

La nivel naţional, campania „Curățăm România” se va desfășura până în data de 4 mai, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că rolul acestor ample acțiuni de ecologizare este de a învăţa populaţia să respecte mediul înconjurător, şi de a mobiliza cât mai multe persoane să se implice.

Campaniile sunt finanţate de Ministerul Mediului, care a pus la dispoziţia primăriilor un buget total de 20 de milioane de lei. În funcție de numărul locuitorilor, autorităţile locale vor primi sume între 3.000 și 30.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio