Ştiri locale

Prefectura Covasna explică numărul redus de teste Covid-19 realizate în ultima perioadă

Numărul redus de solicitări și periodicitatea tesărilor obligatorii din centrele rezidențiale sau din spitalele din județ sunt posibile cauze pentru faptul că în ultima perioadă au fost realizate  mai puține teste pentru depistarea Covid-19, fapt ce a dus implicit și la scăderea ratei de incidență.

Explicația este dată de Prefectura Covasna, la solicitarea We Radio, după ce în ultimele săptămâni s-a observat o scădere semnificativă a testărilor și a cazurilor raportate pentru județul Covasna.

Publicitate

„Din informațiile primite de la DSP Covasna, până în prezent s-au efectuat toate testele solicitate de către medicii de familie, pentru persoanele simptomatice, suspecte a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, cât și cele la cererea persoanelor interesate. Scăderea numărului de teste raportate poate fi influențată direct proporțional de scăderea solicitărilor, cât și de periodicitatea testelor obligatorii din centrele rezidențiale sau din spitale. Atât eu personal cât și toți angajații din instituțiile și autoritățile statului cu care colaborez, ne dorim întoarcerea cât mai repede cu putință la viața noastră normală, de dinaintea izbucnirii pandemiei. Încă de la început am fost în prim-planul acestei lupte împotriva noului coronavirus, când unele persoane încă nu realizau primejdia în care ne aflam. Vă rugăm să aveți în continuare încredere în Instituția Prefectului județul Covasna, în cadrele medicale și în celelalte autorități aflate în luptă cu noul coronavirus, să respectăm cu toții măsurile și recomandările dispuse, care chiar dacă uneori au fost dure și nepopulare, au fost adoptate cu scopul prevenirii răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 și salvării vieții semenilor noștri”, a transmis prefectul județului, Iulian Todor.

Rata de incidenţă a cazurilor cumulate la 14 zile a scăzut pentru prima dată sub 3 la mia de locuitori în data de 25 noiembrie (2,94).

Marți, Grupul de Comunicare Strategică raporta o rată de incidență de 1,73 la mia de locuitori în județul Covasna. De asemenea, și rata de incidență a cazurilor din municipiul Sfântu Gheorghe a ajuns la 2,56 la mia de locuitori, astfel că Prefectura Covasna a anunțat că o parte dintre restricţii vor fi relaxate începând de joi, când se va reveni la măsurile impuse de starea de alertă.

Potrivit raportărilor Direcției de Sănătate Publică din ultimele 14 zile, în laboratoarele din județ au fost realizate 1.789 de teste, numărul covăsnenilor diagnosticați cu Covid-19 în această perioadă a fost de 492 (27,5%), iar cel al persoanelor vindecate de 704.

Comparativ, în perioada 18 noiembrie – 1 decembrie, ținând cont și de weekend-ul prelungit cu ocazia Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României (28 noiembrie-1 decembrie), în laboratoarele din județ au fost realizate 2.168 teste, numărul covăsnenilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 a fost de 484 (22,3%), iar numărul persoanelor declarate vindecate a fost de 1.221.

Cele mai multe teste în acest interval au fost realizate în data de 24 noiembrie (355 teste), fiind raportate 63 de noi infectări în județul Covasna.

Dacă mergem și mai departe și comparăm cele 14 zile din intervalul 4-17 noiembrie, observăm că au fost realizate 2.788 de teste în laboratoarele din județ, au fost raportate 1.005 infectări (36%), iar numărul covăsnenilor vindecați a fost de 662.

Așadar, nivelul mic de testare ar putea duce la o scădere de suprafaţă a cazurilor noi anunţate de autorităţi zilnic.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio