Ştiri locale

Pot începe lucrările de reabilitare pe 11 străzi din staţiunea Covasna

După un lung și anevoios proces birocratic, proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere în stațiunea Covasna, încheiat în vara anului 2017 cu ADR Centru, a trecut într-un final de „ultimul hop”.

Primăria stațiunii Covasna a emis în luna noiembrie ordinul de începere a lucrărilor pe cele 11 străzi incluse în proiect, urmând ca în funcție de condițiile meteorologice acestea să fie sistate până la primăvară, și reluate „la turație maximă”, potrivit primarului Gyerő József.

Publicitate

„Deşi mult mai târziu decât ne-am propus iniţial, şi după un parcurs procedural-birocratic extrem de sinuos, complicat şi anevoios, în luna noiembrie am reuşit în final să încheiem şi contractul pentru serviciul de diriginţie de şantier pentru investiţia cunoscută sub denumirea de cele 11 străzi, finanţată în mare parte din fonduri UE. Tot în noiembrie am emis şi ordinul de începere, iar ca primă măsură, executantul a desfăcut piatra cubică pe str. Şaguna şi, în parte, pe str. Gábor Áron. Pe această din urmă stradă va finaliza săptămâna viitoare ridicarea pietrei. Având în vedere condiţiile atmosferice specifice anotimpului rece, vom suspenda lucrările, urmând ca ele să fie reluate la turaţie maximă primăvara, sau chiar pe parcursul iernii, dacă va fi posibil”, a scris edilul într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Acesta a făcut apel la înțelegerea locuitorilor pentru disconfortul pe care lucrările îl vor genera în următoarea perioadă.

„Sunt conştient că intervenţia atât de necesară şi aşteptată de către Dvs. va genera în mod inevitabil  neplăceri, disconfort, îngreunarea accesului, praf, noroi, zgomote deranjante pentru riverani dar, cu scuzele de rigoare pe care vi le cer anticipat, vă rog să manifestaţi înţelegere, chiar cooperare cu executantul, cu noi, autorităţile locale, pentru a înlesni finalizarea lucrărilor într-un termen cât mai scurt şi într-o atmosferă lipsită de tensiuni inutile”, a mai scris edilul.

Contractul de finanțare în valoare de peste 19 milioane de lei, majoriatea fonduri nerambursabile, a fost semnat în luna august 2017, la Alba Iulia, și reprezintă o continuare a investiţiilor demarate prin POR 2007-2013.

Acesta prevede reabilitarea infrastructurii rutiere pe 11 străzi în lungime de peste 6,5 kilometri, dar și reabilitarea sau crearea de trotuare, spaţii verzi, instalaţii de apă, canalizarea pluvială şi canalizarea menajeră.

Primăria Covasna s-a lovit încă de la început de numeroase piedici, documentația necesară demarării acestui proiect fiind respinsă de cel puțin 5 ori de Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Când într-un final, la începutul anului trecut, documentația de achiziție publică a lucrărilor a fost validată, odată cu creșterea de la 1 ianuarie 2019 a salariului minim în sectorul construcțiilor, indicatorii financiari calculați inițial de proiectant au fost depășiți, astfel că Primăria a fost nevoită să „ajusteze” valoarea contractului, ceea ce a dus la o nouă amânare în demararea lucrărilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio