Ştiri locale

Porţi deschise la şantierul arheologic din Cheile Vârghişului

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi Universitatea Valahia din Târgovişte organizează sâmbătă, 31 august, Ziua porţilor deschise la şantierul arheologic din Cheile Vârghişului, transmite Agerpres.

De asemenea, va fi organizată conferinţa publică „Omul preistoric în peşterile din Vârghiş”.

Reprezentanţii muzeului au amintit vineri că, începând cu vara anului 2014, o echipă de arheologi şi cercetători ştiinţifici de la Universitatea Valahia din Târgovişte a iniţiat campanii de săpături arheologice în peşterile din Cheile Vârghişului, în parteneriat cu instituţii de prestigiu din ţară şi străinătate, precum şi cu câteva muzee, în urma cărora au fost descoperite importante artefacte.

„De-a lungul timpului, în peşterile de la Vârghiş s-au descoperit dovezi ale existenţei umane din ultimii 100 de mii de ani, peşterile fiind locuite periodic de omul din Neanderthal, continuând după ultima erupţie a vulcanului din vârful Ciomadu, când s-a format Lacul Sfânta Ana (acum 27 mii de ani), şi până în sec. XVII-lea (epoca medievală). S-au descoperit arme fabricate din silex, vase ceramice pentru ritualuri de înhumare, arme de vânătoare din piatră, cupru şi bronz, oase de erbivore, mamut, urs de peşteră etc. Cercetările desfăşurate de-a lungul anilor au avut ca rezultat articole ştiinţifice valoroase atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, datorită specialiştilor din diverse domenii care au participat la săpăturile arheologice: renumiţi geologi, antropologi, arheologi, paleontologi, zoologi, botanişti”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Conferinţa „Omul preistoric în peşterile din Vârghiş” va avea loc luni, 26 august, de la ora 18,00, la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe şi va fi susţinută de conf. univ. dr. habil. Cosac Marian.

Şantierul arheologic de la Cheile Vârghişului îşi va deschide porţile pentru public sâmbătă, 31 august, între orele 9:00 şi 16:00, iar cu acest prilej vor fi organizate ateliere pentru copii în limbile română, maghiară, engleză şi germană, activităţi de debitare silex şi tehnici de vânătoare, vor fi prezentate un minilaborator de geologie şi săpăturile din peştera Orban Balazs.

„Mesajul cercetătorilor către publicul larg este unul educativ: trebuie să protejăm artefactele care se află la vedere, să nu vandalizăm peşterile şi să înţelegem importanţa istorică a pieselor şi a ecosistemului existent aici”, se mai arată în comunicat.

Publicitate
banner we radio