Ştiri locale

Pompa de canalizare din Sântionlunca a fost înfundată cu coji de portocale

Încă o pompă de canalizare administrată de operatorul regional Gospodărie Comunală a suferit avarii din cauza deșeurilor aruncate de locuitori în sistemul de canalizare.

Echivalentul unui sac plin cu portocale au scos angajaţii societăţii din staţia de pompare nr. 306 din Sântionlunca, iar imaginile au fost trimise şi către Primărie, însă deocamdată persoana care le-a aruncat în sistemul de canalizare nu a fost identificată.

Publicitate

„Se pare că cineva a aruncat cam un sac de portocale în reţeaua de canalizare. Nu ştim din păcate cine ar putea fi persoana, noi am transmis acele poze şi către Primărie, şi poate eventual dânşii pot să ne sprijine într-un fel, dar este aceeaşi poveste cu diferite materiale care nu au ce căuta în reţeaua de calanizare. Am mai postat tot felul de anunţuri, am făcut şi campanii de informare în legătură cu ce nu ar trebui aruncat în canalizare, de la materiale de construcţii, lemn, plastice, resturi de mâncare, medicamente, scutece, şerveţele umede, şi alte materiale care ne cauzează probleme pentru că efectiv blochează reţeaua de canalizare, strică o pompă şi noi trebuie să o reparăm. Au fost cazuri când n-am mai putut repara pompa şi a trebuit adusă una nouă, deci sunt probleme cu funcţionarea sistemului dacă nu se introduce ce trebuie în sistemul de canalizare”, ne-a spus directorul GospCom, Kozsokár Attila.

Costurile pentru repararea defecţiunilor sau înlocuirea pieselor avariate sunt de ordinul zecilor şi chiar sutelor de mii de lei şi, din păcate, paguba rămâne a operatorului, care în lipsa unui cadru legal care să-i permită aplicarea de amenzi sau penalizări la facturile consumatorilor, trebuie să plătească din „buzunarul” propriu.

„Nu avem cum să penalizăm la facturi, nu suntem autoritate de control, nu putem aplica amenzi, deci ne ocupăm doar de apa potabilă şi de serviciul de canalizare, alte organe ar trebui să dea penalizări. Nici la factură nu avem din păcate bază legală, contractuală, prin care să putem aplica penalizări. Avem tariful la apă şi canalizare reglementat de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – n.r.) de la Bucureşti, organismul de reglementare care ne avizează, şi ulterior trebuie să aprobe Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, care se compune din UAT-urile din judeţ în mare parte. Deci nu avem amenzi sau tarife speciale care să fi fost aprobate şi pe care să le putem aplica în asemenea cazuri, aşa că rămânem cu paguba în cazul în care trebuie să reparăm ceva”, ne-a mai spus directorul GospCom.

Amenzi de până la 6.000 de lei… dacă făptaşii ar fi prinşi

În cazul persoanelor fizice, amenzile sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, iar în cazul celor juridice, între 20.000 şi 40.000 de lei, cu toate acestea, şeful Gărzii de Mediu Covasna ne-a explicat că este destul de dificil să identifici vinovaţii pentru a-i putea penaliza.

„Din păcate, e clar că nu ai cum să afli cine a aruncat în calanizare, decât dacă i se înfundă omului canalizarea în faţa porţii. Mă gândesc că în cazul de faţă este vorba despre o persoană fizică. Am mai văzut şi alte deşeuri aruncate în canalizare, saci, sau altele, dar e destul de complicat să dovedeşti cine a fost. Aşa este omul de la ţară, are făcută canalizare dar el aruncă tot în toaletă… Iar la bloc sunt şi mai greu de găsit persoanele care aruncă în toaletă deşeuri”, ne-a spus comisarul-şef Lucian Cândea.

Acesta spune că o posibilă soluţie în astfel de cazuri ar fi ca Pimăria să deruleze o campanie de informare în rândul locuitorilor, prin care să le explice de ce nu este indicat ca deşeurile să ajungă în sistemul de canalizare.

De-a lungul timpului, reprezentanţii GospCom au lansat mai multe apeluri şi au derulat campanii de educare a cetățenilor, astfel încât aceștia să înțeleagă că gunoaiele nu trebuie aruncate în WC și în chiuvetă, după ce numărul defecțiunilor serioase la stații de pompare a apelor uzate din judeţ s-au înmulţit considerabil.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio