Poliţiştii locali, aceleaşi drepturi ca agenţii de la Brigada Rutieră
Politistii locali ar putea sa-i opreasca in trafic pe soferi, sa le retina permisul si sa-i amendeze, la fel ca agentii de la Brigada Rutiera. Mai multi parlamentari au depus un proiect de lege ca sa modifice Codul Rutier.
Alesii au venit cu aceasta idee dupa ce au observat ca unele amenzi date de politistii locali nu sunt recunoscute in instanta. Dar Avocatul Poporului a contestat aceasta propunere la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In acest moment, politistii locali ii pot amenda pe soferii care opresc sau stationeaza neregulamentar si au dreptul sa dirijeze traficul in intersectii. Prea putin, sunt de parere 13 deputati care au initiat un proiect legislativ ce le-ar da dreptul agentilor locali sa opreasca in trafic un conducator auto si sa-l amendeze daca a incalcat Codul Rutier.
Deputat PNL Varga Glad: „Aceste lucruri se intampla si acum, doar ca in instanta sunt cazuri in care cei care au contestat au castigat pentru ca ordonanta nu a fost modificata.”
Cum sunt prea putini politisti de la Brigada Rutiera pe strazi, mai multi agenti care sa urmareasca traficul nu ar fi un lucru rau. Problema este ca Politia Nationala lucreaza cu oameni care au terminat facultatea sau scoala de politie, unde acestia invata legile si cum sa le aplice, in timp ce politist local poate fi orice persoana cu varsta peste 18 ani care nu are cazier si care trece o testare a primariei. Cei care dirijeaza traficul urmeaza suplimentar un curs de cateva saptamani.
Razvan Popa, purtator de cuvant Politia Locala Bucuresti: „Daca va trece, vom colabora cu Brigada Rutiera, mai ales in ceea ce priveste pregatirea agentilor.”
Sindicatele din politie nu sunt de acord cu aceasta initiativa.
Viorel Seicaru, vicepresedinte SNAP: „Este de notorietate cazul primarului Nichita de la Iasi care isi folosea localii pe post de agenti, sa ii urmareasca amanta.”
Proiectul a fost depus la Senat.