Ştiri locale

Poliţiştii avertizează: Atenţie la metoda „agenția de modeling”!

Polițiștii covăsneni fac apel la locuitorii județului să fie prudenți atunci când le sunt prezentate oferte aparent de nerefuzat, după ce în ultima perioadă mai multe persoane au reclamat că au fost păcălite prin metoda „agenția de modeling”.  

Pentru a nu deveni victime ale unor înşelătorii, oamenii legii atrag atenția că este important să nu divulgăm și să nu ne dăm acordul pentru prelucrarea datelor personale sau a altor informații, precum cele bancare, decât în situații asumate conștient prin contracte încheiate cu parteneri verificați.

Publicitate

„Atragem atenția cetățenilor județului Covasna să manifeste maximă prudență cu privire la orice fel de ofertă comercială pe care o primesc, indiferent dacă mesajul este propagat prin intermediul rețelelor de comunicații, prin postare în mediul online, prin transmiterea unor mesaje SMS sau prin viu grai, prin intermediul agenților de publicitate/vânzări în sistem „door to door” (din ușă în ușă), să nu se angajeze în mod instantaneu în relații comerciale, să analizeze comparativ oferta prezentată cu altele existente pe piața liberă, în special când este vorba de servicii sau produse care nu sunt exclusiviste sau unicat”, transmit reprezentanții IPJ Covasna.

Totodată, aceștia subliniază că orice contract trebuie analizat cu maximă atenție astfel încât semnarea acestuia să fie făcută cunoscând toate clauzele contractuale, condițiile de executare, prețul, termenele de plată și cele de îndeplinire a obligațiilor bilaterale, respectiv condițiile de reziliere/denunțare a contractului. Nu trebuie neglijate nici datele personale ale minorilor, respectiv numele, prenumele sau imaginile cu aceștia.

Mai multe persoane au depus plângere la Poliție după ce li s-a propus să încheie contracte cu o agenție care pretinde că promovează produse de make-up și înfrumusețare a tenului.

Persoanele reclamă că au fost abordate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe de persoane care s-au recomandat drept reprezentanţi ai agenției şi care le-au convins să plătească 100 de lei şi să semneze un contract de parteneriat.

Poliția a deschis dosar penal pentru înșelăciune

Polițiștii covăsneni au deschis o anchetă și fac cercetări într-un dosar penal pentru înșelăciune, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, după ce mai multe persoane au reclamat aceste fapte.

„La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Covasna au fost înregistrate plângeri ale unor persoane fizice cu privire la acest mod de operare, fiind efectuate cercetări pentru înșelăciune. Infracțiunea este incriminată de Art. 244 din Codul Penal și este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani atunci când inducerea în eroare a unei persoane s-a realizat prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos material injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, respectiv cu închisoare de la 1 la 5 ani dacă inducerea în eroare s-a realizat prin folosirea de nume sau calități mincinoase, ori de alte mijloace frauduloase”, ne-au transmis reprezentanții IPJ Covasna.

Metoda „agenția de modeling” nu este nouă, fiind introdusă în România la începutul anului 2010, şi folosită cu succes în mai multe orașe din țară, în special vara, la mare.

În luna februarie a acestui an, în urma unor ample percheziții care au avut loc în Alba Iulia, 7 persoane au fost reținute de oamenii legii fiind suspectate de înșelăciune prin această metodă.  

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio