Ştiri locale

Şeful unui post de poliţie din judeţul Covasna, trimis în judecată pentru şantaj

Ca urmare a finalizării urmăririi penale și a activităților realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Covasna, la data de 11.12.2017, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului I.C.C. – șeful unui post de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

În fapt, în luna iulie 2017, a avut loc un eveniment rutier fără victime în care au fost implicați conducătorii a două autovehicule, respectiv un tractor agricol pentru care legea nu solicită înmatriculare și un autoturism. Întrucât, în mod firesc, pentru tractorul neînmatriculat nu se deținea nici RCA, autorul accidentului a convenit cu partea păgubită să încheie o înţelegere amiabilă și să nu se mai prezinte la poliție. Despre această decizie l-a informat și pe agentul de poliție I.C.C. A doua zi după producerea accidentului, partea păgubită l-a rugat pe agentul de poliție să o ajute să-şi recupereze paguba, respectiv contravaloarea reparațiilor autoturismului. În acest sens, polițistul, deși știa că tractorul agricol nu trebuia înmatriculat, deci nu se supunea legislației rutiere, a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, dispunând efectuarea de cercetări și începerea urmăririi penale.

Publicitate

Astfel, uzând de funcţia şi poziţia sa, inculpatul a administrat probe şi i-a suspendat conducătorului auto al tractorului agricol permisul de conducere pentru neprezentarea la unitatea de poliţie după producerea accidentului soldat cu pagube materiale, deşi fusese anunţat despre acest lucru, insistând ca acesta să îl despăgubească pe celălalt participant cu suma pe care o cerea.

Pentru a-l convinge să dea suma de bani cerută, aproximativ 3500 de euro, polițistul l-a asigurat pe autorul accidentului de faptul că, imediat după ce părțile implicate în accident se vor împăca, va finaliza dosarul penal cu propunere de clasare şi îi va restitui permisul de conducere.

În luna august 2017, agentul de poliție s-a întâlnit cu autorul accidentului și după ce s-a asigurat că partea vătămată este de acord cu suma de 2.000 euro, a solicitat să-i lase lui banii pentru a-i remite păgubitului, iar a doua zi a finalizat cercetările în dosar și a întocmit propunerea de clasare a cauzei.

În concluzie, inculpatul a condiţionat finalizarea dosarului penal cu propunerea de clasare a cauzei şi restituirea permisului de conducere şi a întocmit cu bună ştiinţă un dosar penal pentru o infracţiune neprevăzută de legea penală, la rugămintea păgubitului, pentru ca acesta să primească în final, în mod injust suma de 2.000 euro de la autorul accidentului.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unui denunț depus la S.J.A. Covasna, ofiţerii acestei structuri fiind delegaţi să efectueze activităţi de procedură penală.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al D.G.A – Structura centrală și suport informativ din partea Serviciului Județean de Protecție Internă Brașov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Publicitate
Publicitate
banner we radio