Ştiri locale

Poetul şi revoluţionarul Petőfi Sándor, omagiat la Târgu Secuiesc cu prilejul aniversării bicentenarului naşterii

Poetul şi revoluţionarul paşoptist Petőfi Sándor, de la naşterea căruia s-au împlinit anul acesta 200 de ani, va fi omagiat duminică, în municipiul Târgu Secuiesc.

Potrivit organizatorilor evenimentului, Petőfi Sándor ar fi vizitat localitatea în iulie 1849, iar ceremonia va avea loc în faţa fostului han Szarvas, respectiv a clădirii ce găzduieşte în prezent Oficiul Poştal.

“La 1 ianuarie 2023 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea lui Petőfi Sándor – poetul naţional al maghiarilor, erou al Revoluţiei de la 1848 din Ungaria şi Transilvania. Vă invităm să celebrăm împreună bicentenarul naşterii acestei figuri simbolice a culturii maghiare, care a vizitat regiunea Trei Scaune, pe atunci cel mai estic judeţ al Ungariei istorice. La 24 iulie 1849, Petofi a poposit la Hanul Szarvas din Târgu Secuiesc, unde acum funcţionează Oficiul Poştal al oraşului. O placă de bronz pe peretele clădirii şi o stradă care îi poartă numele marchează acest eveniment (…). Duminică, 23 iulie, de la ora 12,00, vă aşteptăm cu drag în faţa Oficiului Poştal din Târgu Secuiesc, cu o floare pe care să o aşezaţi la placa comemorativă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.

Tot duminică, de la ora 19,00, în sala mare a Casei de Cultură Vigado va avea loc Concertul “Petofi – contemporanul nostru”, susţinut de Trupa PetoFree.

Evenimentul este susţinut de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Târgu Secuiesc, Casa de Cultură Vigado, Asociaţia Tinerilor din Târgu Secuiesc şi UDMR Târgu Secuiesc.

În memoria lui Petőfi Sándor, pe parcursul anului au avut loc mai multe evenimente, iar autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au anunţat că vor dezveli o statuie în mărime naturală a acestuia, care va fi amplasată pe un un teren viran din apropierea intersecţiei Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Zefirului.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio