Ştiri locale

Podul pietonal și pentru biciclete de peste râul Olt, finalizat în proporție de peste 50%

Lucrările la noul pod pietonal și pentru biciclete, care se construiește peste râul Olt la Sfântu Gheorghe, în locul celui improvizat ilegal în urmă cu mai mulți ani peste conductele de termoficare care încălzeau o parte din cartierul Lenin, sunt finalizate în proporție de peste 50% și avansează conform planului.

Potrivit autorităților locale, pe o parte a podului au fost deja amplasate grinzile din beton, iar în prezent se lucrează la cofrarea grinzilor și la turnarea ultimilor doi stâlpi de susținere. Viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba, a precizat că dacă și condițiile meteorologice vor permite, lucrarea se va finaliza, cel mai probabil, până la sfârșitul acestui an.

„Constructorul ne-a spus că stadiul fizic al lucrărilor este de cam la 50-60% și cam 40% financiar, fiindcă încă nu s-a depus o situație. Intenționează să termine anul acesta, dacă în decembrie se va putea asfalta. Lucrările de montaj, lucrările efective de construcție se vor finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie, iar dacă vremea este bună, așa cum în ultimii ani nu am avut ierni grele ca să nu se poată lucra, atunci va putea să termine efectiv anul acesta”, ne-a spus viceprimarul Tóth Birtan Csaba.

Lucrările au fost demarate în luna ianuarie a acestui an, după ce vechiul pod improvizat peste râul Olt a devenit nesigur, fiind demolat.

„A fost acel poduleț improvizat care nici nu a figurat în evidența contabilă a niciunei instituții. De fapt, au fost niște conducte de încălzire centrală care proveneau dintr-un punct termic situat în fosta fabrică IAIA și încălzeau o parte din cartierul Lenin pe vremea aceea. Peste acea conductă s-a improvizat, fără forme legale, acel poduleț. Foarte multă lume care lucra în zona industrială îl folosea, l-au folosit chiar până în ultima clipă, până când nu s-a mai putut și s-a demolat. Cu chiu, cu vai, pe jos se mai putea trece, unii treceau chiar și cu bicicleta”, ne-a mai spus viceprimarul.

Într-o postare pe Facebook, primarul Antal Árpád a transmis că noul pod, construit ca parte a Planului de mobilitate urbană, va avea o lățime de aproape 4 metri și va face legătura între strada Nicolae Iorga și strada Mică, spre strada Lt. Păiuș David, permițându-le persoanelor care lucrează în cartierele Gării și Oltului să se deplaseze cu ușurință pe jos sau cu bicicleta.

„Lucrările avansează conform planului la noul pod peste râul Olt, unde construim un nou pod pietonal și de biciclete, cu o lățime de aproape patru metri, ca parte a planului de mobilitate urbană! (…) Persoanele care lucrează în cartierele Gării și Oltului vor putea să se deplaseze mai ușor pe jos sau cu bicicleta. Grinzile de beton de pe o latură a podului care leagă strada Nicolae Iorga de strada Mică au fost puse la locul lor, iar cofrajul pentru grinzile de susținere și turnarea ultimilor doi stâlpi de susținere sunt în curs de execuție”, a transmis primarul.

Contractul cu firma din Onești care a câștigat licitația pentru construcția podului, Confer Group SRL, a fost semnat în urmă cu un an, în data de 1 august. Potrivit viceprimarului, valoarea contractului este de 6.584.315,59 lei + TVA.

(Ioana Ardeleanu)       

Publicitate
banner we radio