Ştiri locale

Podul peste Olt din Ilieni a fost finalizat

În Ilieni, noul pod a fost deschis traficului miercuri, acesta fiind construit în comun de către Consiliul Județean Covasna și Primăria comunei Ilieni cu finanțare din fonduri guvernamentale. Valoarea podului este de 1,2 milioane de euro, este din beton și are o lungime totală de 34 metri. Această investiție este menită să fluidizeze traficul și să facă facilă legătura între localitate și drumul european.

De ani de zile, locuitorii comunei circulau pe un pod temporar, deoarece pasajul construit în anii `80 a fost grav avariat în timpul inundațiilor din anul 2006. Autoritățile locale au întocmit   studiile de specialitate necesare, dar nu au reușit să obțină o finanțare guvernamentală pentru implementarea construcției. Fodor Imre, primarul comunei Ilieni, a prezentat dificultățile întâmpinate, relatând faptul în cele din urmă, a putut să semneze un contract prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Publicitate

Construcția podului cu o capacitate de 80 de tone, a reprezentat un proiect mare pentru autoritățile locale, dar prin cooperare cu autoritățile județene am reușit să finalizăm lucrările la acest pod, darea în exploatare va fi spre folosul benefic atât pentru localnici cât și pentru circulația de tranzit. De asemenea considerăm că localitatea, cu această investiție, va  deveni mai atractivă și pentru antreprenori”, a subliniat primarul. Edilul a adăugat că podul conectează nu numai drumurile, ci și oamenii din zone diferite ale comunei. Acest pod nu este doar o construcție din beton, pentru realizarea lui a mai fost nevoie de implicarea sufletească a inginerului Kuti Norbert, născut în Ilieni, cel care a condus lucrările, a precizat în continuare Fodor Imre.

Consiliul județean a contribuit cu 600.000 de lei la executarea lucrărilor, suma asigurând 80% din contribuția proprie a administrației locale. Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a subliniat: „Dezvoltarea așezărilor din județul Covasna se bazează pe trei piloni și poate fi fructuoasă doar dacă administrația locală, consiliul județean și reprezentanța parlamentară cooperează. Este necesar să avem o viziune comună și să acționăm împreună, astfel încât să putem rezolva și lucruri practice, iar podul din Ilieni este un bun exemplu în acest sens.” Președintele a explicat că autoritățile județene vor prelua drumul comunal dintre podul Olt și drumul european. Drumul comunal urmează a fi lărgit și prevăzut cu un nou strat de asfalt, consiliul județean va asigura și întreținerea drumului.

În interesul dezvoltării localităților covăsnene, este esențial să avem o reprezentanță parlamentară puternică. Următorii patru ani vor reprezenta o perioadă de planificare pentru viitor, dezvoltarea rurală va avea un rol important, iar noi vom lucra împreună cu autoritățile locale pentru a atrage cu succes fonduri europene și guvernamentale”, a declarat senatorul Fejér László Ödön.

Kuti Ákos din Ilieni locuiește pe o stradă aproape de noul pod. El și-a exprimat mulțumirea pentru noua investiție, care va face mai ușoară și mai ales mai sigură trecerea peste râul Olt, atât pentru  cei ce merg pe  jos, cu autoturisme cât și pentru mașinile agricole.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Publicitate
banner we radio