Ştiri locale

PNL Covasna cere amplasarea bustului generalului Grigore Balăn pe un bulevard din Sfântu Gheorghe

Liberalul Ion Gheorghe, consilier în cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a cerut, vineri, conducerii Primăriei să amplaseze un bust al generalului Grigore Bălan pe bulevardul care poartă numele acestui erou, căzut în urmă cu 73 de ani în luptele pentru eliberare oraşului.

Ion Gheorghe a declarat, în cadrul şedinţei forului aleşilor locali, că în magazia Centrului Militar din Sfântu Gheorghe există un bust al generalului, prin urmare ar mai trebui găsit locul corespunzător şi realizat un soclu pentru expunerea acestuia în spaţiul public.

„Bustul există, e păcat să stea în magazia Centrului Militar şi să nu fie expus. În oraş s-au tot pus tot felul de statui în ultima vreme, chiar şi pe trotuar, şi mă gândesc că ar fi bine dacă am cinsti în acest fel memoria acestui erou”, a declarat Ion Gheorghe.

El a amitit, totodată, că amplasarea în spaţiul public a unei statui a generalului Grigore Bălan este o doleanţă mai veche a comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe.

Viceprimarul municipiului, Tóth Birtan Csaba, a declarat că nu a ştiut de existenţa acestui bust şi că a „notat ideea”.

„Nu am avut cunoştinţă de bust şi nu am avut în plan. (…) Noi vrem să facem un sens giratoriu în locul intersecţiei cu Bulevardul Grigore Bălan, dar am notat ideea”, a spus Tóth Birtan Csaba.

Grigore Bălan, născut la 14 iunie 1896 în localitatea Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost primul general din Armata Română căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

Pe 9 septembrie 1944, acesta a fost surprins de un puternic bombardament în localitatea Arcuş, de lângă Sfântu Gheorghe şi a murit patru zile mai târziu la spitalul din Sinaia.

În memoria sa, un bulevard din municipiul Sfântu Gheorghe a primit numele „Gen. Grigore Bălan”, iar în localitatea Arcuş a fost ridicată o troiţă în locul unde a fost rănit.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio