Ştiri locale

Planuri mari ale Primăriei Ozun: tabără școlară, grădiniță nouă și restaurarea unui conac monument istoric

Primăria Ozun a atras în ultimii 5 ani fonduri europene și guvernamentale cât alte primării nu reușesc nici în 20, investind, printre multe altele, în înfiinţarea de reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale, apă potabilă și sisteme de canalizare, eficientizarea și modernizarea iluminatului public, dar și în reabilitarea reţelei de drumuri din cele 7 sate aparținătoare.

Până în prezent au fost câștigate 23 de proiecte în valoare totală de 22,7 milioane de euro, iar planurile și ambițiile primarului comunei Ozun nu se opresc aici.  

Publicitate

Printre obiectivele de realizat în perioada imediat următoare, în cadrul strategiei de dezvoltare a comunei și a satelor aparținătoare, se mai numără construirea și dotarea din fonduri europene a primei Grădinițe cu program prelungit din comuna Ozun, restaurarea și conservarea clădirii fostei biblioteci (Conacul Pünkösti) și transformarea Căminului cultural, respectiv a fostei școli din localitatea Lisnău Vale în tabără şcolară.

„La ora actuală avem în plan restaurarea, modernizarea şi dotarea unui conac din localitatea Ozun, care este monument istoric de categoria B, construirea unei noi grădiniţe, la care am avut acum o deschidere pe SICAP pentru achiziţionarea lucrărilor, dar din păcate nu s-a prezentat nimeni şi trebuie să depunem din nou lucrarea. Avem modernizarea Căminului cultural din Lisnău, asfaltări, modernizări drumuri comunale, construirea unui pod de mare dimensiune peste Râul Negru la Sântionlunca. Am depus proiect și la Compania Naţională de Investiţii pentru transformarea în tabără şcolară a clădirii Căminului cultural şi a Şcolii din Lisnău Vale, care sunt sub același acoperiș. Acolo de peste 10 ani nu mai avem şcolari, s-a desfiinţat şcoala din lipsa lor, și putem obţine o tabără şcolară extraordinară pentru 50 de copii”, ne-a explicat primarul localității, Ráduly István.

Încă 14 străzi vor intra în reabilitare

La capitolul reabilitarea infrastructurii rutiere, în acest an este în plan construirea a două podețe noi în satul Bicfalău, continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii rutiere și începerea unora noi.

Potrivit edilului, ar urma să fie modernizate în totalitate străzile Kossuth Lajos, Câmpului, Sportului, Ilieni și Beke György din Ozun; strada Morii din localitatea Sântionlunca; strada Pét din Lisnău; străzile Bisericii, Principală, Tópataka, respectiv strada Digului și tronsonul de 104 m lungime din DC 27B din Bicfalău, pe acestea din urmă fiind în plan și reconstruirea a două poduri vechi de aproape 45 de ani, care în timp s-au colmatat.

De asemenea, sunt în plan lucrări de modernizare a drumului 34A în Lunca Ozunului, și a drumului comunal DC 27 – între podul Heveder și partea superioară a satului Lisnău Vale, pe o lungime de 1.562 m.

„De fapt, este o continuitate a lucrărilor începute. Anul trecut am făcut peste 10 străzi, chiar 14-15, iar acum continuă ideea de dezvoltare. Sunt lucrări finanţate prin programul PNDL, deci cu bani de la Guvernul României, iar ce am finalizat până în toamna trecută a fost finanţat cu fonduri europene. Lucrările executate până în decembrie anul trecut nu reprezentau nici măcar 40% din totalul lucrărilor de modernizare care vor avea loc în comuna noastră. La capitolul modernizarea străzilor, pe care le-am finalizat anul trecut, costurile s-au ridicat la 1 milion de euro, plus TVA, iar ceea ce continuăm să facem sunt lucrări de peste 2 milioane de euro plus TVA. Contractul este clar, până la sfârşitul anului 2021 trebuie şi vor fi terminate. În paralel, se lucrează şi la şanţuri şi trotuare, deci dacă lăţimea drumului permite, pe ambele părţi ale străzii se vor face trotuare, dacă nu, doar pe o parte”, a mai explicat primarul.

„Am un colectiv de lucru extraordinar de bine pregătit, mai ales cei care coordonează proiectele”

Întrebat care este cheia succesului, și cum se face că instituția pe care o conduce a reușit să atragă într-un timp atât de scurt sume atât de importante pentru investiții, edilul ne-a precizat că echipa care pregătește și coordonează aceste proiecte este una eficientă, bine pregătită, și care știe să își asume responsabilitatea.

Singura problemă, spune acesta, ar fi că sumele atrase sunt mult prea mari, având în vedere că anual, din bugetul local, Primăria poate acoperi pentru investiții doar puțin peste un milion de lei.

„În ultimii 5 ani am câştigat 23 de proiecte în valoare de 22,7 milioane de euro, în condiţiile în care din bugetul local nu putem cheltui anual mai mult de 207 mii de euro. Asta pentru că am un colectiv de lucru extraordinar de bine pregătit, mai ales cei care lucrează și coordonează proiectele, care știu să își asume responsabilitatea. Deja am depus în cursul lunii ianuarie 4 proiecte la Compania Naţională de Investiţii, problema noastră cea mai mare este că la atât de multe proiecte câştigate, avem mari probleme cu aportul propriu. Deci am atras foarte mulţi bani cu foarte multe proiecte, dar trebuie să avem foarte mare grijă şi la aportul propriu”, a mai spus Ráduly István.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio